Letland – mei 2016

7 mei 2016      Dag 1: De Visarend

Het is doodstil in het bos en ademloos staan we te luisteren naar de laatste vogels die hun riedeltje nog laten horen. Het laatste licht verdwijnt uit de lucht en dan horen we het dwerg uiltje aankomen en gaat hij zomaar vlak bij ons boven in een hoge  dennenboom zitten en hebben we hem prachtig in beeld. Wauw wat een mooie ervaring!

Onze eerste vogelreis is een feit. We zijn op stap met onze eigen Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o.die in samenwerking met BalticWildlife deze reis hebben georganiseerd. Vanmorgen om even voor half elf zijn we met Baltic air vertrokken richting Letland en na een rustige vlucht van twee uur landen we drie uur later op RIX, het vliegveld van Riga. Lekker overzichtelijk met maar twee bagagebanden zijn we snel op weg naar onze busjes die ons deze week zullen vervoeren maar niet nadat Laura, Edmund en Arnis van Baltic Wildlife ons hartelijk welkom hebben geheten. Het is de bedoeling dat we na ca. 40 minuten de eerste vogel stop maken maar na 5 minuten mogen we er ook al even uit om onze benen te strekken en je gelooft het niet er wordt meteen een Visarend gespot! Is dat even een mooi begin. We zijn niet meer te houden en willen verder om meer moois te zien. Na ca. 40 minuten zijn we dan aan zee waar we er voor de eerste keer echt uit gaan met telescopen, verrekijkers en fototoestellen om te kijken wat er te zien is. Er worden Zwarte zee-eenden gezien maar ook zien we de IJseend, Grote Zilverreiger, Witte kwikstaart, Aalscholver, Krakeend, Middelste zaagbek, Oeverloper, Visdief, Boerenzwaluw en Wilde zwanen. aan zee meeuwen Tsjonge wat een soorten en we hoeven er niet eens ver voor te lopen.

Als we weer verder rijden zien we niet alleen veel bomen maar ook zien we Ooievaars en veel Bonte kraaien en voordat we aan het diner beginnen hebben we uiteindelijk al 31 soorten gescoord. We logeren in hotel Zitari dat twee kilometer af ligt van Kaap Kolka.

Kaap Kolka is een kaap gelegen in Dundagas novads, Letland en de noordelijkste punt van Koerland. Ze scheidt de Golf van Riga van de Oostzee. Van het Estische eiland Saaremaa wordt ze gescheiden door de Straat van Irbe. 40 km ten westen van Kaap Kolka ligt het eiland Ruhnu. De kaap wordt reeds in het jaar 1000 schriftelijk vermeld. Op de Runensteen van Mervalla is sprake van een tocht van de Varjaag Sven rond de kaap Tumisnis naar Simkala (Semgallen).

In vroeger tijden werden hier grote vuren gelegd om zeevarenden te waarschuwen. In 1884 werd op een kunstmatig eiland een 21 meter hoge vuurtoren gebouwd.

Voor vogelaars is de plaats van bijzonder belang als verzamelpunt voor trekvogels. In april vliegen hier dagelijks tot 50.000 vogels over. De kaap en het gelijknamige dorp Kolka liggen in het Nationaal park Slītere en zijn een populaire bestemming voor toeristen.

Kaap en nationaal park maken deel uit van de Lijfse kust, een keten van kleine vissersdorpjes langs de Straat van Irbe waar de taal en cultuur van de Lijven tot in de 20e eeuw stand heeft gehouden.

Na het diner vertrekken we nog om uilen te zien / horen en dat gaat dus lukken. Het weer is uitzonderlijk mooi en rustig en we zien dan wel is waar alleen maar de Dwerguil, Houtsnip en een vleermuis maar we horen ook de Bosuil, Koekoek, Kleine vliegenvanger en een prachtig zingende Roodborst.

avond
de avond valt in Kolka

Als het helemaal donker is verschijnen de sterren aan de hemel en met de sky map app  is het leuk om te zien welke sterren we zien staan. De app en Jupiter stelen de show en morgen moet er dus gedownload worden……

Tegen 12 uur zijn we weer terug bij het hotel en gaan we lekker slapen!

8 mei 2016: Dag 2 Kraanvogels

Vanmorgen “mogen” we uitslapen omdat het gisteren zo laat is geworden. Bas was helaas voor hem toch vroeg wakker en is in zijn eentje naar het strand gegaan. Hij staat te stuiteren als wij om acht uur beneden komen om te vertellen wat hij allemaal gezien heeft; je zou er zelf vroeg je bed voor uit willen komen. Dit belooft wel wat voor vandaag!

Om negen uur, na een heerlijk ontbijt, vertrekken we richting het bos. Dat is hier niet zo heel moeilijk want het is allemaal bos maar je moet toch maar even precies weten waar er wat te zien is en gelukkig weten onze gidsen dat. De eerste stop is niet zo heel bijzonder, sommige zien een Kuifmees en een Goudvink; helaas sommige van ons. Aan de het einde van het bospad zien we gelukkig allemaal deze prachtig mooie goudvink zowel het mannetje als het vrouwtje en daar zijn we heeeeeel blij mee want dit zijn echt prachtig gekleurde vogels althans de mannetjes. Ook vliegen er mooie kleine groene vlindertjes rond en dit blijken gewoon groentjes te zijn net zoals de blauwtjes waarom zou je het moeilijker maken.

groentjeAls we een heel klein stukje al wandelend verder lopen horen we een hard geluid van vogels die steeds dichter bij komen en dan ineens verschijnen ze boven de bomen……een aantal vluchten met Kraanvogels wat machtig mooi om te horen en te zien is. Dit is na die goudvinken al weer zo’n hoogte punt het houd maar niet op. Ik zie ook een oranje tipje vliegen dit is een witte vlinder die aan het einde van zijn vleugels duidelijk zichtbaar oranje heeft zitten; ook mooi!

kraanvogels

De gids verteld dat we nu naar een stuk open weiland gaan om daar te genieten van de Paapjes en Veldleeuweriken die daar zijn maar er blijkt veel meer rond te vliegen. Allerlei roofvogels vliegen over zoals de Schreeuw arend en de Ruigpootbuizerd….je zal ze maar gezien hebben. Maar ook vliegen er grote groepen Ooievaars over en het allermooiste is de solo van een Zwarte ooievaar; een prachtige vogel met een knal rode snavel en rode poten. We krijgen ook het paapje goed in beeld en ook dit zijn mooie vogeltjes. We eten onderhand een boterham, drinken koffie en genieten heerlijk van het zonnetje. Aan de overkant van het slootje komt een vos zich even laten zien en dan ziet de gids ook nog een ringslang die een kikker aan het verorberen is; tsjee zeg je kan het bijna niet meer bijhouden!

slang3dagpauwoogNa deze heerlijke uurtjes vertrekken we richting een camping terrein aan de kust genaamd Usi. Hier worden we verwend met soep en een heerlijk taartje van aardappel, wortel en room en een deeg jasje, een plaatselijke lekkernij!

 

kolka koeken
worteltaart Kolka-style

Onderhand blijven de vogels natuurlijk over vliegen en dan is het lastig…moet je nu eten of moet je vogelen. Er zijn hier erg veel roofvogels. Na deze lunch gaan we richting strand, de een gaat lekker in het zonnetjes zitten, de ander gaan pootje baden en de derde gaat even lekker alleen zitten genieten van de stilte. Er zwemt weer van alles is de zee en zelfs eider eenden worden waargenomen. Het wordt een heerlijk relaxte middag.

Bij het avondeten wordt de lijst weer ingevuld en vandaag hebben we 68 soorten gescoord. Tsjonge we worden echte vogel(her)kenners!

Na het eten vertrekken we weer naar het open veld dat zoals we inmiddels weten Ezerplava heet. Het was vroeger een meer maar is helemaal opgedroogd en nu zijn er alleen nog slootjes met riet en grasland. Als we aan komen rijden zien we meteen al herten staan en die hadden we nog niet goed gezien dus ook weer leuk. Op de hoogspanningsdraad zit een mooie Geelgors goed in beeld. Heel langzaam verdwijnt het mooie licht weer uit de lucht en rijden we om 10 uur weer terug naar het hotel voor onze wel verdiende nachtrust.

avondlucht 1 avondlucht 2

9 mei: dag 3 Aan het strand

Kwart voor vijf is best wel vroeg om op staan in je vakantie maar ja, als je de zonsopkomst wilt zien dan zit er niets anders op! De zee is volkomen strak en de lucht kleurt al mooi rood en geel als we arriveren. Het blijft een gok maar deze keer winnen we de jackpot want het is fabelachtig mooi.

zonsopkomst begin

zonsopkomst-1 zonsopkomst-2Net voordat we uit gefotografeerd zijn zie ik een veertje in het water drijven en daaraan kan je zien hoe stil de zee is!

veertje

Tegen zes uur zijn we weer terug bij het hotel en is iedereen al bijna klaar om te vertrekken voor deze derde vogeldag. We gaan naar Kaap Kolka om de zeevogels te zien maar ook om de trek die momenteel plaats vindt. Het worden een paar zeer relaxte uurtjes voor het ontbijt. Er vliegen uitzonderlijk veel Gaaien rond, telkens denken we; nu gaan ze de oversteek maken maar dan komen ze toch weer terug. Blijkbaar is de lucht boven het water nog niet warm genoeg. Wat ook erg mooi is om te zien zijn de Knobbelzwanen die vlak boven het water vliegen….

zwanenGenieten met een grote G.

Vlak voor negen uur rijden we terug naar het hotel waar we een heerlijk ontbijt krijgen. Vandaag bestaat dit uit havermoutpap en pancakes met jam en cream….hmmm genieten en we zijn tenslotte al een halve dag op!

Na het ontbijt rijden we weer terug naar Kaap Kolka. We stationeren ons strategisch,in stoeltjes, op het strand zodanig dat we zowel de bomen als de aankomende zwermen trekvogels kunnen zien aankomen. Andere zetten hun stoeltje vlak bij de waterkant of op een plekje in de schaduw. Het wordt een heerlijke relaxte ochtend met mooie waarnemingen en veel gezelligheid. We zien Puttertjes, Sijsjes, Zwarte mezen en Gaaien in de bomen en in de lucht komen er veel soorten roofvogels voorbij zoals de Sperwer, Buizerd, Bruine kiekendief, Boomvalk enz….. Op een gegeven moment land er een hele vlucht Gele kwikstaarten en dan blijken daar weer  verschillende soorten tussen te zitten. Het is echt te veel om als simpele vogelaar te bevatten maar er zijn mensen in onze groep die het allemaal weten en deze kennis gelukkig met ons willen delen. Marjan heeft op een gegeven moment wel zin in koffie, het is tenslotte bijna twaalf uur, en hup het wordt geregeld en even later is iedereen, als vliegen om de strooppot verzameld en drinken we heerlijk een bakkie met z’n allen. We zijn om twee uur weer bij het hotel voor de lunch en om drie uur rijden we naar de kampeerplaats bij Usi waar een ieder kan doen wat hij wil. Sommige gaan lekker naar het strand en gaan daar lezen, slapen of vogelen het kan allemaal en andere blijven op de kampeerplaats om overtrekkende roofvogels te spotten. Ik ga lekker een stukje wandelen in het bos en geniet van de stilte en een prachtig mooi roodborstje!

roodborstje 1  Ook zie ik veel bonte kraaien.

zwarte kraaiHet was voor mij wel een grensverleggende wandeling want normaal gesproken ga ik nooit alleen op pad daar mijn oriëntatie vermogen bijzonder slecht ontwikkeld is maar nu wandel ik heerlijk door het bos en concentreer mij op de paden en afslagen die ik neem en kom na anderhalf uur lopen weer op dezelfde plek het bos uit en heb genoten.

Het is onderhand al over zessen geworden en we rijden terug naar het hotel waar we om zeven uur weer een heerlijk diner voorgeschoteld krijgen en vervolgens nog lekker lang napraten met een klein groepje mensen.

10 mei:   dag 4    de draaihals

Helaas moeten we vandaag verkassen naar onze volgende stek. Na een stevig ontbijt van gevulde pannenkoeken met kaas en ham zijn we klaar om tegen achten te vertrekken. We rijden eerst langs een aantal wel zeer kaarsrechte wegen waar we de Auerhoen proberen te spotten maar helaas gaat dit niet lukken. We zien veel Grote lijsters, Bonte kraaien en een aantal Buizerds en een heel erg verschrikkelijke mooi eekhoorntje…

eekhoornWe zijn in Nationele park Slitere, nabij Kaap Kolka en stoppen op een achteraf weggetje om een paar mooie waarnemingen te doen. Als we nog in de bus zitten horen we al de Geelgors zingen en zien we het Paapje ook weer parmantig op de strobalen heen en weer wippen. De natuur is hier echt heel ongerept. Edmunds, onze gids, heeft onderweg het een en ander verteld over de natuur hier; hij weet er veel van af.

Als we een stukje langs het weggetje lopen horen we enorm veel kikkers kwaken; ze zijn druk aan het paren en dat is best grappig om te zien. Het zijn groene kikkers en als ze boven op elkaar zitten blazen ze hun wangzakken op tot mooie bellen: prachtig. Het gekwaak is echt enorm!

kikkerVerder zien we hier niet heel veel bijzondere soorten dus gaan we na een klein uurtje weer verder.

Er is een vuurtoren die 5,3 km landinwaarts staat op 100 meter hoogte en hier gaan we naar toe. Als we net uit de bus zijn gaat Bas helemaal uit zijn dak want hij ziet eindelijk zijn felbegeerde Draaihals. Sensatie want hier was al veel over gepraat de afgelopen dagen en degene die hem niet zagen zijn stront jaloers…….

Het land is in de loop der eeuwen aangegroeid met een bos met enorm hoge bomen. De vuurtoren is te beklimmen en boven kan je vanuit de raampjes zien hoeveel land er bij gekomen is. Achter de vuurtoren is een enorme trap naar beneden waar je uitkomt op een loopvlonder. Hier kan je een rondwandeling maken en onderhand vogels spotten want die zitten er wel. We zien en horen best veel soorten maar de jonge Boomkruipertjes vind ik toch wel het leukste. We zien ook de Grauwe vliegenvanger, Bonte vliegenvanger, Grote bonte specht en horen het Goudhaantje en het Winterkoninkje. De bomen zijn echt enorm hoog en je krijgt er pijn in je nek van omdat die stomme vogels allemaal boven in gaan zitten. Het is een mooie wandeling met onderweg ook nog borden waarop uitgelegd wordt wat er allemaal in het gebied te zien is.

Eenmaal weer terug gaan we de meegebrachte lunch opeten. Voor iedereen is er een piepschuime bak met daarin patat, drie augurken en een kipschnitzel. Heel apart want alles is koud!vlinder met paardenbloemWe moeten best  nog een eind rijden maar gelukkig stoppen we onderweg nog een keer aan zee. Op deze plek doen we de mooiste waarneming van de dag, vind ik. Op een steen in het water ligt een Eider en normaal gesproken zwemmen deze eenden ergens ver op zee en kan je ze herkennen aan hun typische snavelvorm maar hoe ze er nou werkelijk uitzien moet je uit je boekje halen. Nu is het anders want we kunnen hem op ons gemak observeren. Rob maakt mij er op attent dat hij een hele aparte kleur groen rond zijn nek heeft en waarachtig als hij er goed voor staat/ligt kan je het met de telescoop prachtig zien. Nooit geweten dat het zo’n mooie soort is en een waarneming om nooit meer te vergeten.

eiderEr zitten hier ook heel veel Aalscholvers maar er lopen ook Reigers in de zee en dat is best wel een apart gezicht. Het eerste gedeelte van de zee ligt bezaaid met rotsblokken en op elk blok zit wel een Meeuw, Visdiefje, Stern of Aalscholver. De discussie is ook nog even of we een Noorse stern zien of een gewone stern maar we besluiten dat het de gewone is. Mooi stuk strand en weer een gezellig uurtje.

Dan gaan we voor het laatste stuk de bus in op weg naar het Kemeri Nationaal Park waar we drie dagen zullen blijven. Hotel Valgum Pasaule ligt prachtig aan een meer en de kamers zijn mega groot en super de luxe!

Kemeri Nationaal Park, een prachtig gebied op amper 45 km van de hoofdstad Riga, waar je heerlijk tot rust kan komen en kunt genieten van het in West-Europa steeds schaarser wordende schoon water. Dit schone water is de bron van leven in verschillende biotopen in het Kemeri Nationaal Park, zoals de Oostzee, het hoogveenmoeras, zoetwatermeer, moerasbos en tot slot in de vorm van zwavelhoudend water, met zijn welbekende geur van rottende eieren.

Het Kemeri Nationaal Park bevat het grootste hoogveen van Letland, met een doorsnee van ruim 6 km. Helaas is dit habitat grotendeels uit Nederland verdwenen, maar gelukkig in delen van Oost-Europa nog goed bewaard gebleven. Naast de majestueuze kraanvogels zijn er twee piepkleine vleesetende zonnedauw plantensoorten te vinden. Maar het meest bijzondere van Kemeri is misschien wel dat je dit (doorgaans onbegaanbare gebied) goed kan beleven, doordat er een 5 kilometer lang wandelpad is aangelegd. Daarnaast zorgt een uitkijktoren voor een goed overzicht over het gebied en de daarin aanwezige vogels.

Twee spechtensoorten bereiken de westgrens van hun verspreiding in Oost-Europa. Dat zijn de witrug- en drieteenspecht. In de grotendeels ongerepte bossen van Kemeri zijn veel spechten te vinden. Zo is het mogelijk om 7 verschillende spechtensoorten bij elkaar te zien. Niet alleen laten de vogels zich makkelijk zien, ook is het mogelijk om de verschillen tussen de soorten op je gemak te bekijken.

Naast bossen en venen bevat het nationaal park een groot gebied met graslanden. Deze worden begraasd door (oorspronkelijk uit Nederland en België afkomstige) konikpaarden en heckrunderen. De dieren hebben zich inmiddels aan het Letse klimaat aangepast, waardoor hun aantallen zijn toegenomen tot meer dan 70 paarden en ongeveer 40 runderen.

Na het eten gaan we nog even op pad om de Oehoe te horen in het bos maar helaas is hij/zij niet thuis en horen we alleen het gebrom van de roerdomp en de kikkers kwaken. Als we nog even een glaasje wijn zitten te drinken op ons balkon horen we de dwerguil denken we!

11 mei  Dag 5   Dwerguiltje en de Zwarte specht

Het meer ligt er prachtig bij deze morgen, spiegelglad en bijzonder mooi om te zien. We mochten uitslapen vandaag want we hoeven pas om acht uur te ontbijten. In dit hotel is het ontbijt weer in buffetvorm dus moet je weer keuzes maken…..

Als we tijdens het ontbijt vertellen dat we gisterenavond nog de dwerguil hebben gehoord begint Bas heel hard te lachen. Hij heeft dus, toen hij op zijn balkon zat, het geluid van de dwerguil via zijn app afgeluisterd en dat is dus hetgeen wat wij gehoord hebben!

Voordat we om negen uur wegrijden hebben we al een Grauwe Vliegenvanger in beeld bij het hotel. We gaan vandaag  eerst een wandeling maken in Kemeri Raised Bog en op zoek naar spechten. Een bog is een hoogveen en normaal gesproken is het onmogelijk om hier te wandelen maar door de vlonders kunnen we niet verdwalen/verdwijnen in de wereld van mossen, speciale dennenbomen en kleine donkere meertjes. Dit hoogveen is erg arm aan nutriënten en het is zuur en zeer nat. Veel bomen kunnen hier niet leven zodat er maar een paar soorten voorkomen hier.

Als we nog maar een heel klein stukje gelopen hebben ontdekt Eef een Dwerguil; niet één maar zelfs twee. Wat een mooie waarneming is dit want hij blijft heel lang zitten zodat we hem goeddwerguiltje 1kunnen observeren.Hij is zo’n 16 cm groot en vliegt als een Winterkoninkje; ongelooflijk dat dit een uil is! Prachtig hoor…..maar ja dan vliegt hij toch weg. Ondertussen wordt er ook een Zwarte Specht gezien en ook die krijgen we weer mooi in beeld zodat we zijn rode petje goed kunnen zien.

spechtNog maar net begonnen en nu al zoveel gezien want ook de Boomklever is gezien en de Boomkruiper. Aan het einde van het pad waar we even koffie gaan drinken zien we Boerenzwaluwen en Huiszwaluwen.

We rijden naar het begin van de weg en gaan aan de overkant het bos in. Hier hebben we het geluk dat we de Grijskopspecht zien; wauw ook al zo mooi en dan zien we ook nog een Havik met prooi overvliegen; jeetje zeg! De Fluiter laat zich deze keer niet alleen horen maar ook goed zien. Edmunds heeft een apparaat bij zich en laat steeds het geluid van verschillende spechten door het bos schallen om ze te roepen, wij vinden het wat minder maar het werkt wel!

Er komen ook weer Kraanvogels over en op het einde zien we nog wat Gierzwaluwen vliegen. Na deze wandeling vertrekken we naar het Lake Kanieris……..

Lake Kanieris is one of the best birdwatching venues in the park. There is a birdwatching tower at the lake, and one of the largest juniper growths in Latvia leading there. Those who would like to learn how birds live in the reeds are recommended the Reed Boardwalk.

– See more at: http://www.latvia.travel/en/sight/kemeri-national-park-0#sthash.bcXqEYNA.dpuf

en daar hebben we ineens last van de wind. De afgelopen dagen is het zeer mooi weer geweest voor Letlandse begrippen en wij vonden dat natuurlijk helemaal niet erg maar nu staat er ineens een koud windje. We nuttigen hier de meegebrachte lunch en spotten onderhand de Zeearend, Bruine Kiekendief en een Grasmus. Ton ziet, vanaf de uitkijk toren,  nog een Roerdomp wegvliegen, voor sommige van ons een lang gekoesterde wens. We horen ook heel veel Grote Karakieten zingen maar ze laten zich niet zien, ze zitten diep verscholen in het riet. Ook als we over een drijvend pad lopen tussen het riet door horen we genoeg maar zien doen we bijna niets.  Hierna rijden we nog naar de andere kant van het meer en als we net op de weg zitten spotten we een prachtige Grauwe Klauwier mannetje en vrouwtje. Aan de kant van het meer staat ook een mooie uitkijktoren en van hieruit  heb je een heel mooi zicht  over het gebied zonder dat je uit je jasje waait zoals bij de vorige toren. Er zwemmen hier enorm veel Knobbelzwanen!

zwanen 3Ook zijn er heel veel broedende Aalscholvers  te zien in de bomen aan het einde van de rietkraag en ook nu weer zien we de Bruine Kiekendief. Als we terug lopen naar de auto zien we nog een Zeearend vliegen en op het pad ligt een Hazelworm die mooi even blijft liggen voor de foto. Tsjonge wat hebben we weer veel gezien vandaag!

hazelwormNa het eten gaan we vanavond niet meer op pad en met een zeer select groepje maken we alle wijn op en hebben we een avond met veel plezier.

12 mei, dag 6  Riga

Vandaag gaan we even wat anders doen dan vogels kijken; tenminste niet nadat we de dag beginnen met een uurtje rondlopen in het bos bij het hotel. Het valt even niet mee na alle gezelligheid van gisteravond maar we zijn om zeven uur aanwezig. Het is weer de bedoeling dat we spechten gaan zien dus de “boom box” van Edmunds  gaat ook weer mee. Het duurt niet lang of daar komt de Middelste Bonte Specht al aangevlogen en gaat duidelijk in beeld zitten. Die kunnen we mooi afvinken van onze lijst of juist bijschrijven; het is maar hoe je het noemen wilt. We zitten deze vakantie inmiddels aan de 132 verschillende soorten dus de spoeling wordt al dunner voor wat betreft het scoren van nieuwe soorten. De Glanskop laat zich ook heel mooi van dichtbij bekijken en Grote Zaagbekken vliegen over. De Bonte Vliegenvanger is ook deze morgen weer van de partij maar verder is het niet zo veel dus maar snel naar het ontbijt.12-5 schilderijNa het ontbijt gaan we op weg richting Riga maar onderweg gaan we nog een paar keer de bus uit opzoek naar spechten. Helaas gaat dat niet lukken maar Rob doet een leuke waarneming van een van zijn favoriete vogeltjes namelijk de Witkopstaartmezen en dat zijn echt wel hele mooie, leuke vogeltjes die we nog niet gezien hadden. Ook bij de derde stop in het Groene Duingebied geen spechten en Edmunds legt uit dat ze waarschijnlijk allemaal al aan het broeden en ze dus veel minder actief zijn. Ze hoeven hun territorium niet meer af te bakenen en ze zijn druk met het opvoeden en/of voeden van hun kindertjes.

We rijden weer langs Lake Kanieris en daar zien we een jonge Zeearend vliegen en ik denk; die is eigenlijk ook niet heel groot totdat er een Bruine Kiekendief naast komt te vliegen die minstens de helft is van die Zeearend. En dat  terwijl ik laatst in het Bentwoud juist zo onder de indruk was van die grote Bruine Kiek!

Nu gaan we nog even op zoek naar de Ortolaan, een merelachtige vogel met een prachtig ringetje rond zijn ogen en een hele herkenbare zang. Helaas kunnen we hem niet vinden en na een aantal stops langs de weg om te luisteren of we hem horen rijden we ergens heen om even lekker koffie te drinken voordat we doorrijden naar Riga. Bij deze koffiestop stuiten we op een prachtige spar met paars/rode kegels. Prachtig om te zien, zeker met het felle zonlicht er op!

We gaan in Riga eerst de radio- en televisietoren bezoeken.

12-5 toren

12-5 uitzicht
Uitzicht vanuit de toren

Deze 368 meter hoge toren zien we uiteraard al van verre staan. Je kan met een lift naar 97 meter hoogte van waaruit je een prachtig zicht hebt over de stad. Laura, een van onze gidsen, verteld hier over de geschiedenis van Letland. De bezetting door o.a. de Russen, de Zweden, de Polen, de Duitsers en nog een keer de Russen en de onafhankelijkheid sinds 1991. Met een inwoners aantal van 1,7 miljoen en een oppervlakte van zo’n twee keer Nederland is het een aardig leeg land. Zo’n 45 % van het land is bebost maar dat dachten wij al…….

We rijden naar de markthal die bestaat uit vijf grote paviljoenen waar in elk paviljoen andere producten verkocht worden. Elk van hen is 12 meter hoog en heeft een oppervlakte van 75.000 m2. Ze zijn ontworpen in 1930 om te dienen als Zeppelin hangaars. We dwalen hier even rond om sfeer te proeven en we horen dat dit de drukste plek van heel Letland is.

12-5 gedroogde vis

Voor het Vrijheidsbeeld slaan we linksaf richting restaurant om te gaan lunchen. Onderweg zien we mooie maar ook lelijke gebouwen en Laura doet haar best om ons zoveel mogelijk over van alles en nog wat te vertellen. We komen uit op het terras van restaurant Key to Riga en we gaan allemaal aan de salade. Een aangenaam uurtje in de zon of onder de grote parasol. Na het eten gaan we langs het Vrijheidsbeeld op weg naar de Russisch orthodoxe kerk en lopen dan via

12-5 vrijheidsbeeld12-5 plein het Parlementsgebouw en het park met zijn honderden slotjes aan de brug langzaamaan richting de busjes. Natuurlijk moeten we nog even het Haviknest bezoeken om Arnis een plezier te doen maar dan heeft iedereen het wel zo’n beetje gehad en gaan we echt terug naar het hotel. De discussie is nog even of we om deze tijd wel moeten vertrekken daar het de stad uit erg druk zou zijn of dat we nog een bezoek gaan brengen aan de Art deco wijk. Het wordt toch terug naar het hotel en wat de drukte betreft valt het reuze mee. Het was een mooie maar vermoeiende dag.

12-5 rigaOp de terugweg zien we nog een vijftal Kraanvogels in een veld en als we de bus even stilzetten kunnen we ze mooi observeren. Totaal is de score van de dag 68 stuks en dat is toch niet gek voor een dagje naar de stad!

13 mei; dag 7 vrijdag de dertiende is een TOP dag

Er is nog geen 100 meter van de eerste wandeling gelopen of we zien al een Kleine Bonte Specht en dat is echt heel erg gaaf zeker voor degene die hem nog nooit gezien hebben. Het is vandaag vrijdag de dertiende; we zullen zien of we geluk gaan hebben of juist niet maar het begin is goed!

13-5 kleine bonteWe wandelen vandaag de andere kant op dan gistermorgen, langs het typische ijsvogelriviertje….en die zouden we dan ook wel graag willen zien. Dat gaat nu nog even niet lukken maar het is wel mooi lopen hier. De stilte in het bos is weer overweldigend en we horen weer van alles zingen. Voor degene die de vogelgeluiden beheersen is dat natuurlijk erg leuk en voor ons niet-kenners is het fijn dat ze deze kennis wel met ons willen delen. Het geluid uit Edmunds “boom box” draagt dan ook ver maar of de Spechten het echt leuk vinden?

13-5 zanglijster
Zanglijster in top!

Als we na het ontbijt het terrein van het hotel afrijden zien we al heel snel een Zwarte Specht zitten. Het hotel waar we de afgelopen drie nachten geweest zijn was echt super de luxe. In de omgeving rond het hotel was allemaal kunst te bewonderen en dat geeft soms een leuk effect. Je komt tenslotte niet zo vaak schilderijlijsten midden in het bos tegen!

13-5 windowEdmunds wil ons graag de Scharrelaar laten zien vandaag dus neemt hij de route naar de plek waar dit mogelijk zou kunnen zijn. Hij heeft gisteravond vernomen dat ze terug zijn uit Afrika. In heel Letland zijn maar 20 paren Scharrelaars bekend en laten wij nu direct de eerst aangekomen zien zitten. Keurig op een elektriciteitsdraad zoals het hoort. Het landschap hier lijkt erg veel op de Veluwe maar ook op Meijendel dus dat we de Duinpieper scoren is natuurlijk niet zo heel erg gek.

13-5 veluweBij de koffie hebben we vandaag Hollandse stroopwafels want Bas trakteert omdat hij al een half jaar getrouwd is dus daar moet wel even aandacht aan besteed worden! Als we weer gaan stoppen doen we dat bij Ligatne Paper-Mill Village. Een verlaten dorpje dat een stukje Lets cultureel erfgoed is en waar wij komen om de Grote Gele Kwikstaart te scoren en ook dat lukt vandaag maar eerst heb ik in ieder geval de Grote Bonte Specht prachtig in mijn kijker gekregen.

13-5 grote bonteDe Grote Gele Kwikken zijn met drieën en laten zich even mooi zien, ook nu weer een vogel die door velen nog nooit gezien was. Ook zien we Kramsvogels en zelfs de mooie Appelvink is er. Wauw; waar hebben we het aan verdiend.

13-5 grote gele kwik13-5 kramsvogelOp naar de lunch. Dit doen we aan het riviertje Amata en als we nog maar net uit de bus zijn hoort Edmunds al het IJsvogeltje en beter nog we zien hem ook meteen over het water scheren. JOEPIE daar doen we het voor. Dat we heerlijke gehaktballetjes en een lekker yoghurtje eten is helemaal niet belangrijk want het scoren van dit prachtige vogeltje maakt ons onrustig. Jan en Bas dalen af naar de rivier om hem te zien als hij zijn nest opzoekt en wij blijven op de brug en waarachtig hij blijft heen en weer vliegen. Als we later nog een stuk gaan wandelen lang het riviertje zien we de Lamprei in het water.

13-5 lamprijJe zou hier nooit meer weg willen zo mooi is de natuur en zo vredig! Toch rijden we door want we willen op tijd in ons volgende onderkomen zijn en er staat ook nog een avondexcursie op het programma. Onderweg komen we langs een plas met een aantal eilandjes die vol zitten met meeuwen. Op ieder eilandje staat iets om vogels af te schrikken zoals een vogelverschrikker met een rood t-shirt maar de meeuwen zijn niet onder de indruk. Wel raken ze aardig in paniek als er een Bruine Kiekendief over komt en de Kokmeeuwen vliegen allemaal tegelijk omhoog en maken toch een herrie!

13-5 paniek
Grote paniek onder de meeuwen wanneer de Bruine kiek verschijnt

Tot nu toe hebben we vandaag 77 soorten gezien en staat de teller op 143 verschillende voor deze week. Ik heb het vermoeden dat hier vanavond nog wel wat bij gaat komen.

Zoals gezegd gaan we na het diner opzoek naar de Nachtzwaluw en ja het wordt een beetje een saai verhaal maar ook die gaan we scoren op deze dag. Eerst zien we nog een grote groep Kolganzen; die hadden we nog niet gezien deze week. Bij de tweede groep die we tegenkomen zit er een met een halsring. Edmunds wil deze graag aflezen dus de telescoop komt te voorschijn en het blijkt dat we te maken hebben met 4 LA!

Vlak bij een riviertje zien we vier wilde zwijnen lopen en ook die hadden we nog niet gescoord. Als het donkerder begint te worden en wij aan de rand van Lake Lubans zijjn zingt de Noordse Nachtegaal het hoogste lied en het schijnt dat we nog een stuk of 12 soorten hebben horen zingen…..maar ja dat is alleen voor de kenners! Als het helemaal donker is en we al een aardig eind op de gravelweg langs het meer gereden hebben ligt hij/zij daar ineens bijna midden op de weg: de Nachtzwaluw! Alweer WAUW en een soort die ook weer velen nog nooit gezien hadden want in Nederland is het een schaarse broedvogel.

13-5 nacht zwaluw
geen beste foto maar ja wat wil je midden in de nacht!

Wat was dit een TOP dag!

14 mei, dag 8 nog meer verrassingen!

Het is onze laatste vogeldag dus we gaan er voor. Gelukkig kunnen we wel een beetje uitslapen na de late thuiskomst van gisteravond. Het is alleen een beetje jammer dat het marktdag is en er al heel vroeg reuring is op straat voor het hotel. Als we de gordijnen openschuiven zien we dat op de weg voor het hotel veel bedrijvigheid is en de zaterdagmarkt is aangevangen. We zijn gisteren verhuist naar Madona en het hotel staat dus midden in het dorp naast het dorpsplein. Het ontbijt is eenvoudig maar voldoende en de basis is weer gelegd voor een actieve vogeldag.

14-5 informatie bordWe gaan uiteraard weer richting het meer waar we gisteravond ook al geweest zijn. Voordat we wegrijden vertelt Edmunds dat de Kolgans die we gisteravond gezien hebben met de ring om zijn nek in Nederland is geringd….en dat is best wel weer grappig.

De omgeving hier is prachtig, liefelijk en licht glooiend met hier en daar wat huizen die zo uit een schilderijtje zijn gestapt. Mooi om doorheen te rijden. Ik zie af en toe een ree wegschieten en dan ineens ziet Rob een Blauwe- nee het is volgens John een Grauwe Kiekendief. Prachtig om te zien vliegen en in de kijker is de tekening mooi te zien. Deze hadden we nog niet eerder gezien. We gaan vandaag vogels scoren in een gebied waar natuurlijke visvijvers zijn. We komen bij een gebiedje met uitzicht over een gedeelte van het meer en aan de andere kant van de weg is een bosje. Als eerste bekijken we het meer gedeelte af  en ik zie een Wilde Zwaan op een nest.

14-5 wilde zwaanZij is duidelijk te herkennen daar haar nek in een hele andere houding ligt dan die van de Knobbelzwaan en door haar gele snavel. De rest van de groep is inmiddels naar de andere kant van de weg gelopen omdat daar een Witrugspecht gesignaleerd schijnt te zijn. Onze zevende spechtensoort, wauw. Marjan en ik arriveren wat later omdat we eerst een mooie kever op de foto wilden krijgen maar gelukkig laat de specht zich nog diverse malen zien.

14-5 witrugspechtDeze specht is niet de enige vogel die we hier zien want het stikt van de Kramsvogels, Koperwieken, vinken en wat werkelijk geweldig is, is de Draaihals.

14-5 kramsvogel
Kramsvogel
14-5 vogel op nest
Koperwiek op nest

De Noordse nachtegaal zingt zijn hoogste lied en zit mooi in beeld dus kunnen we hem nu niet alleen horen maar ook zien.

14-5 noordse nachtengaal
Noordse Nachtegaal
14-5 vink
Vink

14-5 libelle

Wat is dit weer genieten zeg voor ons vogelaars en het is gewoon jammer dat we weer door gaan. We betreden het gebied via een hek, dus niet zomaar voor iedereen toegankelijk. Als we over een soort dijk rijden hebben we prachtig zicht op het water met het riet.

14-5 op dijkje

Er zweeft weer een prachtige Zeearend over en vlak boven het riet wiebelt de Bruine Kiekendief regelmatig heen en weer.

14-5 zeearend
Zeearend

In het riet horen we de Grote Karakiet en sommige van ons hebben ook het geluk om hem te zien. We passeren een enorme dikke boom die door een bever is aangevallen…..een keer een flinke wind en de boom zal vallen denken wij.

14-5 beverboomWe rijden langzaam verder en soms lopen we een stukje en ondertussen zien we van alles vliegen of zwemmen in het water en wordt o.a. de Rietzanger, Rietgors en de Visarend gezien.

Dan is er natuurlijk ook weer tijd voor de meegebrachte lunch. Inmiddels is het een beetje gaan waaien dus zijn we blij dat we achter de bus uit de wind in de zon kunnen zitten. Even lekker uitrusten want inmiddels merk ik best wel dat we al acht dagen onderweg zijn en korte nachtjes maken (dit ligt echt helemaal aan ons zelf hoor……!)

Na de lunch gaan we richting de uitgang van het gebied en zien we nog een Poelruiter en een Tureluur en die hadden we beide nog niet op de lijst. Sommige waarnemingen leveren wel enige discussie op en dat is best leuk om aan te horen maar men komt er altijd wel uit en ze worden het uiteindelijk ook wel eens. Als we bij hek komen waar we het gebied weer uit willen, gaat het hek niet open! Arnis belt met de man die hem toegang heeft gegeven om het gebied in te gaan en of het de gewoonste zaak van de wereld is vertelt hij dat je er hier inderdaad niet uit kan want het slot is kapot…..misschien had hij dat beter meteen kunnen melden 🙂

Als we weer richting huis rijden zien we bij een stop ook nog de Zwarte Stern over het water scheren; mooi! Dan ineens roept Len: STOPPPPPPP ik zie zo’n beest, een ral, een blok hout ooohhhhh ik weet niet hoe hij heet en ik zie wat ze bedoelt want ja hoor daar waadt een Roerdomp van de ene rietkraag naar de andere. Pffffff dat is pas wat en verder ziet niemand hem en is hij verdwenen in het riet voordat we de auto stil hebben kunnen zetten; jammer voor hun maar mooi voor Len en mij.

14-5 mooie bomen14-5 fluitenkruidHet diner moet in een apart zaaltje worden genuttigd want in de grote zaal is een feest aan de gang. We kunnen dus niet zelf de wijn uitzoeken en we bestellen zonder meer een aantal flessen witte wijn omdat de rode wijn van gisteren niet echt heel lekker was. Als de wijn arriveert is het half zoete wijn en je snapt wel dat wij dat niet gaan opdrinken. Er blijkt niets anders op te zitten….denken wij….maar als Rob aan Laura vraagt of we hem eventueel zouden kunnen inwisselen omdat we er niet aan gedacht hebben om droge witte wijn te bestellen wordt dit probleem best creatief opgelost. Ze gaan namelijk gewoon even naar de winkel om precies de flessen te kopen die wij hebben willen! We maken er een leuke laatste avond van maar velen vertrekken toch vrij vroeg naar bed. Jan en ik eindigen daarom bij Bas en Rob op de kamer voor nog een paar gezellige uurtjes met de fles wijn die al eerder aangeschaft was.

15 mei dag 9 Op weg naar huis!

Het is best even moeilijk wakker worden om kwart over zeven maar een warme douche doet wonderen en ik ben er weer helemaal klaar voor. Kom maar op met die laatste dag; hopelijk brengt het nog een nieuwe soort voor de lijst.

We vertrekken om negen uur richting Riga en gaan onderweg op een aantal plaatsen nog even stil staan, luisteren, uit de auto, rond kijken en genieten! Het landschap is open en liefelijk. Hier en daar een huis in soms vreemde kleuren, veel velden met gele bloeiende paardenbloemen en prachtige bomen.

15-5 schilderijtjeVeel ooievaars zijn er te zien vandaag en ook nog een koppel wilde zwanen.

15-5 wilde zwanenIk zie op een gegeven moment een Fazant lopen, voor ons niet heel bijzonder maar hier in Letland schijnen ze niet zo veel voor te komen. Helaas voor mij ziet verder niemand hem in onze bus maar Edmunds keert toch de bus om te kijken of we hem nog kunnen vinden. Nee hij is nergens meer te zien maaaaaaar Johan, in de andere bus, heeft hem ook gezien dus komt hij toch op de lijst te staan.

Hoe dichter we bij Riga komen hoe dreigender de lucht er gaat uit zien. Gaat het dan echt gebeuren en krijgen we na een hele week prachtig weer gehad te hebben dan op het laatste moment nog een bui! Gelukkig nog niet tijdens de lunch die we op een bijzonder plek nuttigen.

15-5 kunstEen spoorweg monument kunstwerk waar een hele film over gemaakt is, dus het moet wel iets bijzonders zijn. We zullen eens gaan zoeken of we hier iets over kunnen vinden op internet.

Ķeipene station is located on the former Rīga – Ērgļi railway. It was never fully completed because the start of WWII. The railway was closed in 2007 and dismantled in 2009. For esthetic reasons there are still 700 meters of tracks in Ķeipene station.

De broodjes zijn weer heerlijk en dat vinden we eigenlijk veel belangrijker. Er wordt besloten om ook een groepsfoto te maken; en het wordt een leuke!

15-5 groepsfotoHet was een prachtige reis in een mooi land, met een fijn gezelschap, goed georganiseerd, kundige (leuke) gidsen en uiteindelijk 161 verschillende soorten vogels.

We hebben de volgende vogels gezien en/of gehoord: aalscholver, appelvink, baardman, bergeend,blauwe kiekendief,blauwe reiger,boerenzwaluw,bonte kraai,bonte strandloper,bonte vliegenvanger,boomklever,boomkruiper, boomleeuwerik, boompieper,boomvalk, bosruiter,bosuil,braamsluiper,brilduiker,bruine kiekendief, buidelmees,buizerd,canadese gans,draaihals, duinpieper,dwergmeeuw,dwerguil,eider,ekster, europese kanarie, fazant, fitis, fluiter, fuut, gaai,geelgors,gekraagde roodstaart,gele kwikstaart,gierzwaluw,glanskop,goudhaan,goudvink, grasmus,graspieper,grauwe gans,grauwe kiekendief,grauwe klauwier,grauwe vliegenvanger, grijkopspecht, groenling,groenpootruiter,grote bonte specht,grote gele kwikstaart,grote karakiet grote lijster,grote mantelmeeuw,grote stern,grote zaagbek,grote zee-eend,grote zilverreiger, havik,heggenmus,holenduif,houtsnip,huismus,huiszwaluw,ijseend,ijsvogel,kauw, kievit,kleine bonte specht,kleine jager,kleine karekiet,kleine mantelmeeuw,kleine plevier,kleine vliegenvanger,kluut,kneu,knobbelzwaan,koekoek,kokmeeuw,kolgans,koolmees, koperwiek, kraanvogel,kuifeend,kuifmees,kwartelkoning,matkop,meerkoet,merel,middelste bonte specht, middelste zaagbek,nachtzwaluw,noordse nachtegaal,oeverloper,ooievaar, paapje, pimpelmees, poelruiter,putter,raaf,rietgors,rietzanger,ringmus,roek,roerdomp, ,roodborst,roodhalsfuut, rotgans,ruigpootbuizerd,scharrelaar,scholekster,sijs,slobeend, smelleken, smient,snor,sperwer, spotvogel,spreeuw,spinkhaanzanger,stormmeeuw,tafeleend, tapuit,tjiftjaf,torenvalk,tuinfluiter, tureluur,turkse tortel,veldleeuwerik,vink,visarend,visdief, waterhoen, watersnip,wespendief, wielewaal,wilde eend,wilde zwaan,winterkoning, wintertaling, witkopstaartmees,witrugspecht, witte kwikstaart,zanlijster,zeearend, ,zilvermeeuw,zomertaling,zwarte mees,zwarte ooievaar, zwarte roodstaart,zwarte specht,zwarte stern,zwarte wouw,zwarte zee-eend,zwartkop.