2021 De natuur van Costa Rica

8 tot 23 december 2021

Tijdens deze reis met Inezia Tours bezoeken we zoveel mogelijk de mooiste natuurgebieden van Costa Rica. We mijden de toeristisch drukste plekken en maken gebruik van rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur, zodat we rechtstreeks vanuit onze kamer in alle rust kunnen genieten van de spectaculaire flora en fauna van Costa Rica. Onze reisbegeleiders Pieter van der Luit en Pieter Westra zijn uitstekende vogelaars en hun kennis is aanzienlijk breder dan alleen over vogels.

https://www.ineziatours.nl/img/charts/1327623777Kaart%20Costa%20Rica%20-%20natuurreis.jpg

8 december 2021
Vandaag gaat het eindelijk gebeuren; we gaan weer op reis. Tjonge wat hebben we hier naar uitgekeken maar wat was het stressen van te voren. Zondag hebben we een Pase de Salud in moeten vullen voor de Costa Ricaanse overheid zodat ze weten dat we dubbel gevaccineerd zijn en helemaal gezond. Maandagavond hebben we een PCR-test laten doen en toen dinsdagochtend vroeg de uitslag binnen was konden we ons eindelijk echt verheugen dat we zouden gaan. Op Schiphol maken we snel kennis met de andere reizigers maar dan gaat ieder weer zijn eigen weg totdat we in het vliegtuig zitten. Het is wel even wennen met het mondkapje op maar aan alles komt een eind zo ook aan de vlucht naar Panama en daarna door naar Costa Rica. Door het tijdverschil (7 uur) landen we daar om half 8 ’s avonds plaatselijk tijd. Na de stempels van de douane en het ophalen van de koffers maken we kennis met Pieter Westra, onze gids! En dan zitten we eindelijk in de bus naar ons hotel. Het is niet zo ver rijden om bij Hotel Country Inn te komen maar helaas is het wel al donker als we aankomen dus gaan we na het inchecken direct naar de kamer en duurt het niet lang voordat we slapen!

Uit de reisbeschrijving: De Centrale vallei:
De centrale vallei ligt in het centrum van Costa Rica. Het is niet echt een vallei, meer een hoogvlakte van 1000 tot 1200 m. Hier woont 2/3 van de Costa Ricaanse bevolking; de vier belangrijkste steden zijn hier te vinden: San José, Alajuela, Heredia en Cartago. In het noorden en oosten wordt de centrale vallei begrensd door de vulkanen rijke Cordillera Central, of centrale bergketen. In het zuiden doemt de gigantische Talamanca bergketen op, met de hoogste berg van Costa Rica: de Cerro Chirripó (3820 m). In het westen strekt de centrale vallei zich uit naar de Tilaran bergketen. De centrale vallei wordt gekenmerkt door een prettig klimaat. Men ontsnapt er aan de hitte van de laaglanden en de koude van de hooglanden. Tico’s (Costaricanen) noemen San José de stad van de eeuwige herfst. Verder heeft de centrale vallei een zeer vruchtbare bodem dankzij de vele vulkaan uitbarstingen en depositie van as en lava in het verleden. In de 16de eeuw vallei werden hier de eerste succesvolle Spaanse kolonies opgericht. Vóór de Spanjaarden leefden hier heel wat Indianen stammen die voornamelijk van de landbouw leefden. Deze zijn echter zeer snel uitgeroeid door vreemde ziektes, en oorlogvoering met de Spanjaarden. De eerste koloniale hoofdplaats was Cartago. Het rurale gebied in de Centrale vallei wordt voornamelijk ingenomen door uitgestrekte koffieplantages. Op de weg naar de Poas vulkaan zal je ook een aantal plantages zien waar ze huisplanten kweken voor export. De zwarte doeken worden gebruikt om schaduw te geven aan deze planten want zij schuwen de zon.

Alajuela gelegen op 18 km ten noordwesten van San José. Ligt op ongeveer 950 m hoogte, 200 m lager dan San José. Het klimaat is er iets warmer dan in San José. Hier bevindt zich één van de internationale vlieghavens van Costa Rica nl. de vlieghaven van Juan Santamaría, genoemd naar de nationale held van Costa Rica .

San José: is de hoofdstad van Costa Rica. San José is een stad die zeer kosmopolitisch aanvoelt met shopping centers en fast-food ketens her en der verspreid. Van het koloniale verleden blijft er maar weinig over. Het Gran Hotel Costa Rica en het tegenoverliggend Teatro Nacional gelegen op de Plaza de la Cultura zijn enkele goed bewaarde gebouwen. Het prachtige goudmuseum (museo de Oro) gelegen onder de Plaza de la Cultura en het Museo Nacional zijn een bezoekje waard. Houdt je spullen in de gaten als je in het centrum loopt en vermijdt de slechtere buurten in het noordwesten van de stad. Als je ‘s avonds terug naar je hotel wilt, neem dan een taxi.

9 december 2021
Natuurlijk is de biologische klok helemaal in de war nu we te maken hebben met 7 uur tijdsverschil en zijn we om 3 uur al helemaal klaar wakker. Gelukkig moeten we toch vroeg op want om 6 uur gaan we ontbijten. Als het licht is om half 6 gaan we in de tuin de eerste vogels spotten. Het roodnek winterkoninkje (Rufous-naped Wren) steelt deze eerste morgen de show!

Rufous-naped Wren

Natuurlijk ontbijten we met Gallo Pinto, het typisch Costa Ricaanse ontbijt van zwarte bonen met rijst en scrambled eggs vergezeld met heerlijke koffie. Om 7 uur rijden we het terrein af richting Tortuguero. Dwars door San José (de hoofdstad) heen, waar het druk is om deze tijd van de dag. We dalen af naar de Caraïbische laaglanden via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo. Het landschap waar we doorheen rijden is prachtig, mooi groen met bergen en dalen, blauwe lucht en natuurlijk vogels die we door de snelheid van de bus wel zien maar niet herkennen.
We maken 1 tussenstop maar gaan snel weer verder om, om 11 uur in Pavona bij de bootjes aan te komen die ons naar Tortuguero gaan brengen.

Uit de reisbeschrijving: Tortuguerro is een klein vissersdorpje gelegen in het midden van het regenwoud aan de Atlantische zijde van het land, grenzend aan het gelijknamige natuurreservaat Parque Nacional Tortuguerro. Deze afgelegen streek is enkel te bereiken via boot of vliegtuig en behoort tot de populairste bestemmingen van het land. Dit is te danken aan zijn weelderige fauna en flora met bezienswaardigheden zoals de zeeschildpadden die hier jaarlijks hun eieren komen leggen. Van de acht zeeschildpadden voorkomend op aarde komen er zes soorten hun eieren leggen in Tortuguerro, inclusief de allergrootste “Leatherback Turtle” die tot 400 kg kan wegen. Verder zal je ongetwijfeld genieten van de boottochtjes die worden aangeboden vanuit het hotel en die langs een doolhof van kanaaltjes door de dichte jungle slingeren. Je gids zal je helpen bij het spotten van de dieren zoals brulapen, kaaimannen, leguanen, basilisken en een grote variatie watervogels. Wees steeds voorbereid op regen in Tortuguerro; dit is een van de natste gebieden van Costa Rica.

Deze boottocht is al prachtig, we spotten al een heleboel reigersoorten, White-throated Capuchin Monkeys en we zien zelfs een otter het water in schieten: veel te snel zijn we al bij de Mawamba Lodge. Deze lodge ligt prachtig in het groen met aan de ene kant de rivier en de andere kant de zee.

Eerst gaan we lunchen en dan met elkaar vogels spotten in de tuin van de lodge. Voordat we verzamelen lopen Jan en ik genietend rond. We worden door de gids uit de boot gewezen op een piepklein Kolibrie nestje dat we van een gepaste afstand bekijken en natuurlijk fotograferen.

We lopen in 1.5 uur zo’n 100 meter en dat geeft wel aan hoeveel vogels hier voorkomen. Deze keer is het de Toekan die de show steelt!

Keel-billed Toucan

Ook bijzonder zijn de groene papagaaien (Great Green Macaw) die zeer zeldzaam zijn. Natuurlijk zien we nog veel meer vogels en ze zijn allemaal prachtig en sommige komen mooi in beeld!

Great Green Macaw is met een lengte van tussen de 85 tot 90 centimeter en een gewicht van ongeveer 1,3 kilogram een van de grootste papegaaiensoorten ter wereld en de grootste in hun leefgebied. Het verenkleed van de vogel is overwegend groen. Het voorhoofd is rood. De punten van de vleugel, bovenkant van de staart en de onderrug zijn vaalblauw. De staart is roodbruin en aan de punten van de staart blauw. De kale huid rondom de ogen is roze van kleur met donkere lijnen. Deze donkere lijnen zijn korte veertjes welke de lijnen kleuren. Naarmate de papegaai ouder wordt, kleuren deze veren roodbruin. Bij de vrouwtjes zijn deze veertjes ongeacht de leeftijd meestal roodbruin.
Helaas ondergaat deze vogel net zoals veel andere Ara-soorten hetzelfde lot en staat ook hij op de Rode Lijst van de IUCN. Het verdwijnen van natuurlijke leefgebieden en handel in exotische dieren behoort tot de belangrijkste oorzaken tot de afname van het bestand. In diverse Nationale parken zijn de dieren echter veilig. In Costa Rica is er vanwege de aanwezigheid van deze vogel zelfs een nationaal park opgericht, het Maquenque National park. De totale populatie werd in 2016 geschat op 1000 tot 2500 volwassen individuen.

Als het donker begint te worden gaan we kikkeren d.w.z we gaan op zoek naar de Red-eyed Leaf Frog. Ze komen pas tevoorschijn in het donker. Al snel is de eerste gespot maar dan wordt het een hele tour om een goede foto te krijgen. Gelukkig lukt het wel.

Red-eyed Leaf-frog

Na een heerlijke maaltijd, het lijsten (aanstrepen welke vogels we die dag gezien hebben) gaat om 9 uur bij ons het licht uit. 

Neotropic Comorant, Magnificent Frigatebird, Laughing Gull, Bare-throated Tiger-Heron,Little Blue Heron, Great Egret, Great Blue Heron, Cattle Egret, Snowy Egret, Wood Stork, Willet, Spotted Sandpiper, Sanderling, Black Vulture, Turkey Vulture, Short-tailed Hawk, Bat Falcon, Crested Caracara, White-collard Swift, Mangrove Swallow, Gray-breasted Martin, Southern Rough-winged Swallow, Rufous-tailed Hummingbird, Bronze-tailed Plumeleteer, Green-breasted Mango, Rock Pigeon, Pale-vented Pigeon, White-winged Dove, Inca Dove, Crimson-fronted Parakeet, White-crowned Parrot, Great Green Macaw, Keel-billed Toucan, Black-mandibled Toucan, Rough-legged Tyrannulet, Yellow-bellied Elaenia, Common Tody-Flycatcher, Great Kiskadee, Social Flycather, Tropical Kingbird, Clay Colored Thrush, Rufus-naped Wren, Yellow Warbler, Blue-gray Tanager, Blue Dacnis, Bananaquit, Variable Seedeater, House Sparrow, Summer Tanager, Great-tailed Grackle, Black-cowled Oriole, Baltimore Oriole, Montezuma Oropendola = 52 (nieuwe) soorten vogels
Red-eyed Leaf Frog, Black Wood Turtle, House Gecko, Green Iguana, White-throated Capuchin Monkey, Brown-throated Three-toed Sloth, Variegated Squirrel, N
eotropical River Otter.

10 december 2021
Om  5 uur zijn we alweer klaar voor een nieuwe dag in het paradijs. Eerst om 5u30 koffie met een koekje (iets wat we bijna elke ochtend gaan herhalen) en om 6 uur vertrekt de boot voor een twee uur durende tocht. We spotten in die twee uur zo’n 40 vogel soorten, een Green Basalisk, een Brown-throated Three-toed Sloth en een Spectacled Caiman. We beginnen wel met een buitje maar daar hadden we al rekening mee gehouden.

Het zien van de Sungrebe, een fuut-achtige vogel, is heel bijzonder daar ze redelijk zeldzaam zijn. Natuurlijk zien we aalscholvers en de Anhinga; dat is de slangenhalsvogel en zij staat prachtig te drogen op een tak. Het zien van de Boat-billed Heron maakt dat ik even moet slikken, wauw een droomvogel van het lijstje met vogels die ik ooit nog wil zien. Ze zijn een nestje aan het bouwen, ach wat mooi.

Ook de Yellow-crowned Night-Heron laat zich mooi zien. Op de velden groen die op het water drijven lopen Northern Jacana’s een mooi watervogeltje om te zien en ruimschoots aanwezig.

De Green Basalik (die ook wel Jesus Christ Lizard wordt genoemd omdat hij over het water kan lopen) ligt aan de wal tussen het groen en voor sommige mensen een uitdaging om te spotten maar hij ligt er echt! Ook de Caiman ligt verstopt tussen de waterplanten en het is moeilijk om je aandacht te verdelen want boven hem in de bomen hippen twee spechten soorten rond…….hellup waar moeten we eerst kijken!

Terug aan wal gaan we eerst ontbijten en daarna met elkaar de tuin weer in. We spotten weer nieuwe soorten deze keer maar ook wat vlinders en een prachtige metallic-achtige tor. Ook zijn er verschillende paddenstoelen soorten en het Red-eyed Leaf kikkertje wordt ook weer gezien.

Na de lunch gaan we weer in de boot voor alweer een prachtige tocht over her water. Eén kanaaltje is indrukwekkend mooi: we hebben spiegelglad water waardoor er mooie spiegelingen van de bomen in het water ontstaan. Iedereen is doodstil en het moment is magisch!

We scoren deze keer alle apensoorten (White-throated Capuchin Monkey, Mantled Howler Monkey (brulaap) en de Central American Spider Monkey) en ook de tweede soort luiaard (Hoffman’s Two-toed Sloth). Pieter, onze gids, vertelt en geeft info over deze zeer langzame maar fascinerende beesten.
Tweevingerige luiaards leven in de toppen van de tropische regenwouden. Ze hangen meestal ontspannen in de takken van de bomen die in elkaar verstrengeld zijn in de beschutte boomtoppen. Het grootste deel van de activiteit van tweevingerige luiaards vindt ondersteboven hangend plaats, maar als het tijd is om te plassen en te poepen (een keer per 3 tot 8 dagen), gaan ze naar de grond. Deze wezens komen ook naar de grond als ze een nieuwe boom nodig hebben om van te leven of om een ​​nieuwe voedselbron te ontdekken. De naam “luiaard” betekent “lui”, maar de langzame bewegingen van dit dier zijn eigenlijk een aanpassing om te overleven op een energiearm dieet van bladeren. Deze luiaards hebben de helft van de stofwisseling van een typisch zoogdier van dezelfde grootte. Luiaards hebben een zeer slecht gezichtsvermogen en gehoor en zijn bijna volledig afhankelijk van hun tast- en reukzintuigen om voedsel te vinden.

Als we weer aan wal zijn gaan we opzoek naar de bar want we hebben onderhand wel een biertje verdient. Bij het zwembad stuiten we op een verdwaalde Grey-necked Wood-Rail die Jan op een surrealistische wijze weet vast te leggen met zijn telefoon.

Het wordt al weer snel donker dus tijd voor het diner. Na het eten lijsten en weer vroeg naar bed. Het was een lange maar hele mooie dag!

Sungrebe, Anhinga, Magnificent Frigatebird, Laughing Gull, Bare-throated Tiger-Heron,Little Blue Heron, Great Egret, Cattle Egret, Snowy Egret, Yellow-crowned Night Heron, Boat-billed Heron, Northern Jacana, Grey-necked Wood-Rail, Black Vulture, Turkey Vulture, Osprey, Short-tailed Hawk, Common Black-Hawk, Yellow-headed Caracara, Gray-rumped Swift, Mangrove Swallow, Northern Rough-winged Swallow, Barn Swallow, Rufous-tailed Hummingbird, Pale-vented Pigeon, White-tipped Dove, Olive-throated Parakeet, Great Green Macaw, Red-lored Parrot, Groove-billed Ani, Squirrel Cuckoo, Ringed Kingfisher, Green Kingfisher, Belted Kingfisher, Amazon Kingfisher, Collared Aracari, Keel-billed Toucan, Black-mandibled Toucan, Lineated Woodpecker, Cinnamon Woodpecker, Streak-headed Woodcreeper, Common Tody-Flycatcher, Great Kiskadee, Boat-billed Flycatcher, Social Flycather, Gray-capped Flycather, Tropical Kingbird, Black-crowned Tityra, Masked Tityra, White-collared Manakin, Clay Colored Thrush, Yellow Warbler, Chestnut-sided Warbler, Palm Tanager, Variable Seedeater, Summer Tanager, Melodious Blackbird, Great-tailed Grackle, Black-cowled Oriole, Scarlet-rumped Cacique, Montezuma Oropendola = 61 soorten vogels (totaal 86 soorten)
Red-eyed Leaf Frog, House Gecko, Green Iguana, White-throated Capuchin Monkey, Mantled Howler Monkey (brulaap) en de Central American Spider Monkey, Brown-throated Three-toed Sloth, Hoffmann’s Two-toed Sloth, Spectacled Caiman, Green Basalisk, Leaf cutting ants

11 december 2021
Vanmorgen waren we weer vroeg wakker en we hebben even lekker liggen lezen terwijl we de regen op het dak hoorden kletteren. Zou het straks wel droog zijn……? Natuurlijk, als we om half 6 naar de receptie lopen voor koffie en koekjes is de lucht weer helemaal opgeklaard. We vogelen met een klein groepje tot het tijd is om te ontbijten en scoren weer een paar leuke soorten waaronder de roze lepelaar 😃
Na het ontbijt vertrekken we met de boot weer richting bus voor zo’n drie kwartier varen. Afscheid van Tortuguero!

Tot aan de lunchtijd zitten we in de bus, we stoppen op de zelfde plek als gisteren maar nu gaan we er ook lunchen. Daarna gaan we op zoek naar de grote nachtzwaluw, de Great Potoo, dit doen we in een nationaal park met rangers, die precies weten waar het gigantische beest in de boom zit. De bomen hier zijn enorm hoog en hij zit bovenin een boom dus een onmogelijk eind weg. Gelukkig hebben we een telescoop en krijgt iedereen de kans hem goed te zien. Fotograferen is een ander ding maar we hebben bewijs dat we hem gezien hebben.

Ook zien we de Olive-backed Euphonias aan besjes eten en hier wordt je vrolijk van want ze zijn mooi gekleurd en lekker druk bezig. Iemand spot een Black Haloween snake (Pliocercus euryzones), een klein zwart slangetje met rode ringen rond zijn lijf. We gaan een stukje lopen naar een ander gedeelte van het park wat vol staat met verbena’s en hier vliegt het kleinste kolibrietje van Costa Rica rond. Hij heeft een kuifje en is bijna onmogelijk te spotten laat staan vast te leggen. In de zon is het erg heet maar als je in de schaduw gaat staan is fotograferen weer een probleem, jeetje waar je je al niet druk om kan maken……dan maar genieten van de vlinders en de andere kolibrie’s die er rond vliegen en geluk hebben als je het ukke pukkie spot. Uiteindelijk gaat het ons toch lukken!

Black-crested Coquette (de kleinste van allemaal)

Als iedereen er genoeg van heeft gaan we door naar het nieuwe hotel: La Quinta de Sarapiqui Lodge. Prachtig gelegen tussen de ananas-plantages; en de kamers zijn overweldigend mooi.

Uit de reisbeschrijving: Puerto Viejo de Sarapiqui
Waar de Río Puerto Viejo en de Río Sarapiqui samenkomen ligt Puerto Viejo de Sarapiqui (niet te verwarren met Puerto Viejo de Talamanca, aan de Caraïbbische kust). Dit dorpje was ooit Costa Rica’s de belangrijkste haven vanwaar voornamelijk koffie werd getransporteerd noordwaarts richting Nicaraguaanse grens en vervolgens oostwaarts via de Rio San Juan naar de Atlantische Oceaan. Nadat spoorwegen gebouwd werden rond 1880 waardoor Puerto Limon verbonden werd met de rest van het land verloor Puerto Viejo de Sarapiqui zijn status als belangrijke haven. Vandaag wordt de Rio Sarapiqui nog steeds gebruikt door lokale vissers, rafters en natuurlliefhebbers. De streek van Puerto Viejo is zeer biodivers en een magneet voor natuurliefhebbers. Kijk uit naar de kleurrijke pijlgifkikkertjes die je vooral na een hevige regenbui her en der zal zien rondspringen op de bosbodem. Deze streek is ook zeer vogelrijk. De grote Bruine vogels met gele staart zijn de Montezuma Oropendola’s (familie van oa de wielewaal) en maken hun nest in kolonies. Ook toekans en papegaaien zijn hier vrij algemeen. 

Magnificent Frigatebird, Laughing Gull, Little Blue Heron, Great Egret, Great Blue Heron, Cattle Egret, Snowy Egret, Green Ibis, Roseate Spoonbill, Spotted Sandpiper, Northern Jacana, Black Vulture, Turkey Vulture, Crested Caracara, Great Potoo, Mangrove Swallow, Barn Swallow, White-necked Jacobin, Crowned Woodnymph, Rufous-tailed Hummingbird, Green-breasted Mango, Black-crested Coquette, Violet-headed Hummingbird, Pale-vented Pigeon, Slaty-tailed Trogon, Green Kingfisher, Keel-billed Toucan, Black-mandibled Toucan, Black-cheeked Woodpecker, Great Crested Flycatcher, Great Kiskadee, Social Flycather, Tropical Kingbird, White-collared Manakin, Clay Colored Thrush, Chestnut-sided Warbler, Passerini’s Tanager, Crimson-collared Tanager, Bleu-gray Tanager, Golden-hooded Tanager, Bananaquit, Variable Seedeater, House Sparrow, Summer Tanager, Melodius Blackbird, Great-tailed Grackle, Black-cowled Oriole, Montezuma Oropendola, Olive-backed Euphonia, Yellow-throated Euphonia = 56 soorten vogels (totaal 105 soorten)
Green Iguana, Spectacled Caiman, Leaf cutting ants

12 december 2021
Uiteraard gingen we weer vroeg op, het wordt hier snel erg warm dus voor die tijd willen we al het e.e.a. gezien hebben. Op ongeveer drie kwartier rijden ligt een stuk regenwoud waar het La Selva Biological Station is, een begrip onder natuurliefhebbers. Wetenschappers van over de hele wereld komen zich hier verdiepen in de tropische ecologie dus dat gaan wij dan ook maar doen.

La Selva Biological Station is een beschermd gebied met 1.536 ha laagland tropisch regenwoud in het noordoosten van Costa Rica. Het is eigendom van en wordt beheerd door de Organization for Tropical Studies, een consortium van universiteiten en onderzoeksinstellingen uit de Verenigde Staten, Costa Rica en Puerto Rico. Internationaal erkend als een van de meest productieve veldstations ter wereld voor onderzoek naar tropische bossen en peer-reviewed publicaties, organiseert La Selva elk jaar ongeveer 300 wetenschappers en 100 universitaire cursussen. Het primaire doel van La Selva Biological Station is het behouden en beschermen van een intact bos, evenals het verstrekken van laboratoriumfaciliteiten voor tropisch onderzoek en onderwijs. Het onderzoek potentieel van het gebied is niet alleen van vitaal belang voor de tropische ecologie, maar het is ook een belangrijke locatie in de poging om de relaties tussen lokale gemeenschappen en beschermde gebieden te bestuderen. Bovendien maakt de grote diversiteit en gemakkelijke toegang tot de snelweg Puerto Viejo-Horquetas La Selva tot een belangrijke bestemming voor ecotoerisme en een centrum voor milieueducatie voor toeristen en de lokale gemeenschap.

Als we het terrein van het hotel afrijden en nog geen 100 meter verder zijn gaan we alweer in de remmen, deze keer voor een mooie Gray Hawk op een paaltje. Op de weg naar het station stappen we op het laatste stuk weg uit de bus en gaan we al vogelend naar het park toe. We zien weer een paar prachtige soorten, erg leuk zo met elkaar de weg aflopend. Een Green Ibis zit in de boom waar je hem niet zou verwachten, in het slootje ligt een Caiman en er komen een paar leuke soorten voor onze lens.

Vandaag is het de dag dat Max Verstappen wereldkampioen kan worden. We hadden ons er al bij neergelegd dat we dit niet live konden mee maken. We hebben wel een sms-lijntje met Wim en Anja in Doetichem die ons op de hoogte houden. Tot onze verbazing hangt er in de ruimte waar we ontvangen worden, en eerst gaan ontbijten voordat we op pad gaan, een gigantische TV die afgesteld staat op een voetbalwedstrijd. Het duurt niet lang of Paulo heeft het voor elkaar dat hij op de Formule 1 race komt te staan en, wat een geluk, we zijn er toch live bij en zien hoe Max op het laatste moment Hamilton te snel af is en wereldkampioen wordt. Hieperdepiep de dag kan niet meer stuk!

Na alle commotie gaan we op pad en via een grote hangbrug over de rivier lopen we het regenwoud in. De gidsen weten natuurlijk heel veel te vertellen en leiden ons naar de mooiste en beste plekjes. We krijgen de Long-nosed Bats te zien die massaal onder een afdak hangen. De luiaard hangt ook goed in beeld deze keer; hij is nogal bewegelijk maar uiteindelijk krijgen we ook zijn koppie te zien.

De eerste vogel is een Crested Guan, een hele grote vogel (bijna een meter hoog) die je niet in een boom verwacht maar er toch zit. Ook zit er een Broad-winged Hawk in een boom zijn prooi op te eten dus mooi in beeld. We zien zwijntjes lopen in het bos en een van de twee gidsen gaat op zoek naar het giftige aardbei kikkertje en hij wordt gevonden. Cool dat zo’n klein kikkertje zo giftig kan zijn.

Het aantal vogels is giga, door de mieren-trek en het is niet meer bij te houden wat we allemaal zien! Ook gaat het nog even heel hard regenen, tsja dat heb je in het regenwoud….maar gelukkig zijn er genoeg schuilplekken en kunnen we heel even uitrusten. Bij een gigantische boom die heel oud is krijgen we eenlezing over de bomen in het regenwoud.

We hebben er inmiddels ruim 10.000 stappen opzitten en zijn door de hitte best wel een beetje moe geworden dus het is niet erg dat we terug gaan naar het hotel om te lunchen.
Om 14.00 uur vertrekken we al weer en gaan we op bezoek bij Cope. Een slimme man die van zijn kleine tuintje een vogelparadijs heeft gemaakt met een overkapping waar je kan zitten en vogels kan kijken en fotograferen. Een soort vogelkijkhut dus en het is fantastisch!

Wel wat onnatuurlijk maar toch wel gaaf om al die vogels goed te kunnen zien. Ook de kolibrietjes zijn goed te zien maar niet te fotograferen zo snel als ze zijn. Op een boom waar we allemaal langs gelopen zijn zat een leguaan die zijn kleur geheel aangepast had aan zijn omgeving. Er ontstaat ook extra reuring als er een American Pygmy Kingfisher aan de overkant van de straat bij het slootje blijkt te zitten. Een leuke soort die ook nog vrij zeldzaam is.

American Pygmy Kingfischer

Voor de liefhebbers gaan we ook nog op zoek in een een stuk regenwoud om witte vleermuizen te zoeken. Deze ieniemienie vleermuisjes zitten verstopt aan de onderkant van grote bladeren die lijken dubbel gevouwen te zijn. Cope weet waar hij op moet letten en al snel zijn ze gevonden. Je moet onder het blad gaan zitten/liggen om ze te kunnen zien en doordat het zo donker is in het bos is alleen fotograferen met je telefoon mogelijk maar dat levert wel precies het beeld op wat je met je ogen ook kan zien dus goed zat. Gaaf om te zien.

Cope is ondertussen op zoek gegaan naar uilen en als hij ons komt halen blijkt hij er een gevonden te hebben. We lopen in een rap tempo door het bos voordat het helemaal donker is en dan is daar ineens tussen de bladeren een Crested Owl en is het feest compleet vandaag.

We zijn pas om half 7 terug in het hotel en inmiddels aardig moe! 

In het hotel is een aparte voederruimte gecreëerd waar je heel veel soorten van dichtbij kan zien. Helaas hebben we bijna geen tijd gehad om bij daglicht hier te gaan zitten, misschien morgenochtend nog even voordat we weggaan.

Gray-headed Chachalaca, Crested Guan, Bare-throated Tiger-Heron, Great Egret, Cattle Egret, Green Ibis, Gray-necked Wood-Rail, Black Vulture, Turkey Vulture, Roadside Hawk, Broad-winged Hawk, Gray Hawk, Crested Caracara, Crested Owl, Gray-rumped Swift, Mangrove Swallow, Band-tailed Barbthroat, Stripe-throated Hermit, Long-billed Hermit, White-necked Jacobin, Rufous-tailed Hummingbird, Bronze-tailed Plumeleteer, Pale-vented Pigeon, Ruddy Ground-Dove, Olive-throated Parakeet, Orange-chinned Parakeet, Great Green Macow, Red-lored Parrot, Squirrel Cuckoo, Gartered Trogon, Black-throated Trogon, Rufous Motmot, Broad-billed Motmot Green Kingfisher, American Pygmy Kingfisher, Rufus-tailed Jacamar, Collared Aracari, Keel-billed Toucan, Black-cheeked Woodpecker, Hoffmann’s Woodpecker, Northern Barred-Woodcreeper, Plain-brown Woodcreeper, Fasciated Antshrike, Black-crowned Antshrike, Bicolored Antbird, Spotted Antbird, Paltry Tyrannulet, Rufous Mourner, Great Kiskadee, Gray-capped Flycatcher, Masked Tityra, White-collared Manakin, Red-capped Manakin, Swainson’s Thrush, Clay Colored Thrush, Bay Wren, Chestnut-sided Warbler, Passerini’s Tanager, Blue-gray Tanager, Palm Tanager, Golden-hooded Tanager, Green Honeycreeper, Bay-headed Tanager, Blue Dacnis, Scarlet-thighed Dacnis, Shining Honeycreeper, Red-legged Honeycreeper, Bananaquit, Variable Seedeater, Buff-throated Saltator, Black-faced Grosbeak, Red-winged Blackbird, Melodious Blackbird, Great-tailed Grackle, Chestnut-headed Oropendola, Montezuma Oropendola Olive-backed Euphonia, Yellow-throated Euphonia, Yellow-crowned Euphonia = 79 soorten vogels (totaal 142 soorten)
Brown-throated Three-toed Sloth, Long-nosed Bat, White Tent Bat, Variegated Squirrel, Collared Peccary, Strawberry Poison-dart-frog, Black Wood Turtle, Green Iguana, Spectacled Caiman, Leaf cutting ants

13 december 2021
We gaan niet mee met de vroege vogelwandeling maar gaan vandaag op ons eigen houtje even doen wat we leuk vinden. Eerst wandelen we nog even door het kikker gedeelte en waarachtig we spotten de prachtige Green-and-black Poison-dart-frog.

Als we de andere hier deelgenoot van willen maken zijn de kikkertjes nergens meer te bekennen. Ook brengen we nog even tijd door bij de voederruimte maar dan is het tijd voor het ontbijt en vertrekken we weer naar de volgende locatie. We gaan verhuizen naar het nevelwoud. We moeten weer helemaal terug naar San José, de stad door en dan wordt de omgeving pas weer mooi. Het is ook niet zulk mooi weer vandaag; gelukkig zitten we het grootste gedeelte in de bus. We stoppen even bij een supermarktje en spotten hier een White-tailed Kite.

Doordat we de hoogte (het Talamanca hooggebergte) in gaan vorderen we maar langzaam en lunchen we onderweg bij Comidas Tipicas Miriam (www.miriamquetzals.com). 53 mijl ten zuiden van San José in de unieke en gevarieerde San Gerardo de Dota-vallei, op slechts 8 mijl van Los Quetzales National Park, is Miriam’s Quetzals de beste plek om de -zogenaamde- mooiste vogel ter wereld te vinden: de schitterende Quetzal.

Zover zijn we nog niet; eerst eten en genieten van de vlieg-vlugge hummingbirds! We zitten al aardig op hoogte (2700 meter) en het is hier maar 10°C, vandaar dat in het restaurant ook de openhaard lekker brand. We vermaken ons prima en iedereen probeert de mooiste foto’s te maken van de kolibri’s, het lukt zelfs met je telefoon zo dichtbij zitten ze.

We moeten toch weer verder, en hebben nog steeds veel regen onderweg zodat we pas tegen half 5 in ons nieuwe hotel: Hotel Savegre aankomen. De hotels en kamers worden steeds mooier net als de omgeving waarin we zitten.
We lopen nog even een klein rondje door de tuin maar het is al veel te donker. Jan ziet wasknijpers aan voor hele bijzondere vogels; dit is het teken dat we echt aan de drank moeten………..

 Uit de reisbeschrijving: San Gerardo de Dota
San Gerardo de Dota is een klein dorpje gelegen op een 2000 m hoogte weggedoken in het nevelwoud. Een nevelwoud is het typische bostype dat ontstaat in tropische gebieden in de bergen. Typisch aan deze vegetatie is de aanwezigheid van veel epifyten: planten die bovenop andere panten groeien; heel veel bomen in een nevelwoud zijn beladen met epifyten zoals bromelia’s, varens, mos en zelfs orchideeën. San Gerardo de Dota is een bestemming waar maar weinig toeristen komen, waardoor je vrij rustig en ongestoord kan rondwandelen en genieten van de prachtige landschappen en natuur. Dit gebied is een populaire bestemming voor vogelliefhebbers. De mooiste vogel van het westelijk halfrond, de zogenaamde quetzal is hier vrij algemeen. Tijdens de geleide excursie zal je op zoek gaan naar deze prachtige roodgroene vogel met een staart van ongeveer één meter lang.

Gray-headed Chachalaca, Cattle Egret, Black Vulture, Turkey Vulture, White-tailed Kite, Blue-and-white Swallow, Magnificent Hummingbird, Fiery-throated Hummingbird, Rufous-tailed Hummingbird, Green Violetear, White-throated Mountain-gem, Volcano Hummingbird, Acorn Woodpecker, Hairy Woodpecker, Great Kiskadee, Ruddy-capped Nightingale-Thrush, Clay Colored Thrush, Tropical Mockingbird, Black-and-yellow Silky-flycatcher, Tennessee Warbler, American Redstart, Hooded Warbler, Passerini’s Tanager, Crimson-collared Tanager, Golden-hooded Tanager, Green Honeycreeper, Variable Seedeater, Buff-throated Saltator, Yellow-thighed Finch, Orange-billed Sparrow, Sooty-capped Chlorospingus, Rufous-collared Sparrow, Rose-breasted Grosbeak, Melodious Blackbird, Great-tailed Grackle, Montezuma Oropendola = 45 soorten vogels (totaal 167 soorten)
Green-and-black Poison-dart-frog

14 december 2021
De wekker loopt al om half 5 af, om 5 uur is er koffie met koekjes en dan gaan we opzoek naar de Quetzal. Hij schijnt al vier maanden lang elke dag in de zelfde boom te komen eten. Ze eten uitsluitend wilde avocado’s. Helaas voor ons staat deze boom niet op een heel makkelijk punt. Het is even een pittig klimmetje naar boven waar het wachten beginnen. Eerst staan we allemaal standby maar langzamerhand zoekt iedereen een plekje om te zitten of gaat een wandelingetje maken. Ook komen er nog wat Amerikanen kijken met grote telelenzen maar ze zijn het al snel weer zat. We wachten, en wachten en wachten……maar helaas geen Quetzal vandaag. Dus onverrichter zaken terug naar het ontbijt.

Geen Quetzal te bekennen deze morgen!

Na het ontbijt gaan we met 4-wheel drives de berg op om vervolgens met een grote omweg weer naar beneden te wandelen door het oude eikenbomenbos. Tjonge jonge wat is het hier mooi en wat zien we weer veel nieuwe vogel soorten. De bomen zijn prachtig, vol met epifyten, varens, mossen, bromelia’s en zelfs orchideeën. Het is geweldig om hier te mogen lopen en te genieten. Vandaag komen we dus weer eens aan de 10.000 stappen en dat is wel lekker na een hele dag in de bus.
Helaas nog steeds geen Quetzal.

Als we terug zijn bij het hotel gaan we met de bus naar het restaurantje van Maria waar ook weer feeders hangen en we een overheerlijke echte Costa Ricaanse maaltijd krijgen. Veel spechten hier, eekhoorntjes en uiteraard hummingbirds te over. Op de weg terug naar het hotel doen we nog wat stops om te zoeken naar de quetzal maar helaas. Het is klaar voor vandaag! We zijn best wel een beetje moe en trakteren ons zelf op een lekker flesje wijn bij de openhaard en gaan weer vroeg naar bed want morgenochtend vroeg nog één Quetzal poging! 

Black Guan, Black Vulture, Turkey Vulture, Red-tailed Hawk, Barred Forest-falcon, Blue-and-white Swallow, Magnificent Hummingbird, Fiery-throated Hummingbird, Stripe-tailed Hummingbird, Green Violetear, White-throated Mountain-gem, Sulphur-winged Parakeet, Collared Trogon, Acorn Woodpecker, Hairy Woodpecker, Spot-crowned Woodcreeper, Ruddy Treerunner, Buffy Tuftedcheek, Mountain Elaenia, Torrent Tyrannulet, Black-capped Flycatcher, Black Phoebe, Black-billed Nightingale-Thrush, Ruddy-capped Nightingale-Thrush, Sooty Thrush, Mountain Thrush, Clay Colored Thrush, Long-tailed Silky-flycatcher, Ochraceous Wren, Yellow-winged Vireo, Tennessee Warbler, Flame-throated Warbler, Black-throated Green Warbler, Wilson’s Warbler, Collared Redstart, Black-cheeked Warbler, Blue-gray Tanager, Spangle-cheeked Tanager, Slaty Flowerpiercer, Yellow-faced Grassquit, Yellow-thighed Finch, Large-footed Finch, Sooty-capped Chlorospingus, Rufous-collared Sparrow, Flame-colored Tanager, Lesser Goldfinch, Yellow-bellied Siskin = 47 soorten vogels (totaal 197 soorten)

15 december 2021
Dus weer vroeg op pad voor de Quetzal. Deze keer hoeven we niet te klimmen maar blijven we op de weg, in een bocht waar een wilde avocado boompje staat ( en een ezel) zo’n 20 minuten rijden van het hotel af. Als we net aangekomen zijn wordt hij meteen gespot en ik zie hem ook meteen zitten. Het fototoestel doet wat hij moet doen en ik druk af en heb hem helemaal op de foto. Wel hoge ISO omdat het nog maar net licht is dus veel ruis maar ach het is toch wel gaaf hoor!

Hij blijft helaas niet lang zitten maar we krijgen hem vliegend te zien (wauw; die staart!) en zien hem hoger de berg op gaan waar hij nog wel te zien is maar veel te ver weg. Het vrouwtje (er zijn er meerdere volgens mij) laat zich wel mooi zien en doordat het steeds lichter wordt worden de foto’s ook beter. Later gaan we nog even een weiland in maar het blijft ver weg en verder niet te fotograferen. Ook de Amerikanen zijn er weer vandaag en zij hebben dus ook geluk deze keer. We zijn om half 8 weer opgetogen weer terug voor het ontbijt.

Het is weer een reisdag vandaag dus koffers weer pakken, naar de bus en dan kunnen we weer. We rijden het dal uit en maken op 3400 meter hoogte nog even een tussenstop omdat we hier kans hebben op de Vulcano Junco. Deze vogel leeft als een van de weinige op deze grote hoogte; dus die willen we wel zien. Nog geen 5 minuten later is hij al gevonden en kunnen we hem bewonderen tijdens het eten van de besjes uit de struiken.

Ook vind ik een mooie morielje waar onze paddenstoel minnende medereizigers erg blij mee zijn. We rijden snel weer verder want het is hier, op deze hoogte, veel te koud! Bij de koffiestop hangen ook weer feeders met veel kolibrietjes. Ook weer nieuwe soorten. Eén hele mooie paarse (Violet Sabrewing), prachtig hoor maar ook moeilijk te fotograferen. Ook het uitzicht is hier heel mooi, je kijkt in het dal waar we naar toe rijden.

Uit de reisbeschrijving: Dominical en Uvita
Dominical en Uvita zijn kleine gezellige kustdorpjes, die voornamelijk surfers aantrekken. Playa Dominical (Dominical strand) is een mooi strand omcirkeld door kokospalmen, maar de zee is er erg woest. De laatste jaren begint Dominical meer en meer toeristisch te worden en tijdens de feestdagen en weekends kan het hier behoorlijk druk worden. De nabijheid van het regenwoud en de mangroves trekt ook heel wat natuurliefhebbers naar deze streek. Het Parque Nacional Marino Ballena is het eerste mariene beschermd gebied dat werd opgericht in Centraal Amerika en bestaat uit 5160 ha marien gebied en 171 ha vasteland. Het gebied is volgens National Geagraphic één van de beste gebieden voor walvissen spotten. Verder worden er vaak verschillende dolfijnen gespot evenals heel wat zeevogels.

De chauffeur spot onderweg (zaten wij met z’n allen weer niet op te letten…..) de Fiery-billed Aracari (een van de Toecan soorten) en die willen we natuurlijk allemaal wel zien dus de bus rijdt terug en we lopen langs de kant van de weg om hem te zoeken. Ook ziet Pieter een roofvogel zitten dus daar lopen we eerst op af omdat we die zien maar dan ineens zit daar ook de Aracari. Prachtig!


We staan langs de kant van een drukke weg maar het is gewoon genieten. Een prachtige vlinder gaat er ook nog mooi voor zitten en we zien een speciale grassoort die ons nog niet eerder was opgevallen. Tjonge wat is dit toch een mooi land; de natuur is overal mooi! We moeten toch weer verder en rijden nu in een keer door naar het hotel. Alweer een prachtige locatie met weids zicht op zee. We zijn in hotel La Cusinga Lodge.

Vlak voor zonsondergang spotten een aantal mensen nog de Scarlet Macaw. Ik blijf op het platvorm voor de zonsondergang want de Scarlet Macaw gaan we zeker nog vaker zien de komende dagen. De zonsondergang was helaas niet heel spectaculair maar toch wel mooi.

Gray-headed Chachalaca, Black Guan, Neotropic Cormorant, Magnificent Frigatebird, Great Egret, Gray-necked Wood-Rail, Black Vulture, Turkey Vulture, Double-toothed Kite, Roadside hawk, Broad-winged Hawk, Crested Caracara, Yellow-headed Caracara, Blue-and-white Swallow, Violet Sabrewing, Green-crowned Brilliant, Crowned Woodnymph, Snowy-bellied Hummingbird, Sripe-tailed Hummingbird, White-tailed Emerald, Rufous-tailed Hummingbird, , White-throated Mountain-gem, Volcano Hummingbird, Pale-vented Pigeon, Band-tailed Pigeon, Inca Dove, Ruddy Ground-Dove, White-tipped Dove, Crimson-fronted Parakeet, Scarlet Macaw, Red-lored Parrot, Resplendent Quetzal, Red-headed Barbet, Fiery-billed Aracari, Black-mandibled Toucan, Acorn Woodpecker, Red-crowned Woodpecker, Cacoa Woodcreeper, Black-hooded Antshrike, Great Kiskadee, Boat-billed Flycatcher, Tropical Kingbird, Ruddy-capped Nightingale-Thrush, Sooty Thrush, Mountain Thrush, Clay Colored Thrush, Tropical Mockingbird, Long-tailed Silky-flycatcher, Riverside Wren, Tennessee Warbler, Cherrie’s Tanager, Blue-gray Tanager, Golden-hooded Tanager, Spangle-cheeked Tanager, Red-legged Honeycreeper, Buff-throated Saltator, Sooty-capped Chlorospingus, Volcano Junco, Summer Tanager, Baltimore Oriole, Yellow-crowned Euphonia = 61 soorten vogels (totaal 214 soorten)

16 december 2021
Voor het ontbijt gaan we nog even met de vroege vogel wandeling mee de jungle in en we vinden de Great Curassows (hele grote vogels, 91 cm hoog) en brulapen (die we vanuit de kamer al gehoord hadden).

We gaan vandaag de zee op voor walvissen, dolfijnen en natuurlijk ook voor zeevogels. We worden hartelijk ontvangen bij het bedrijf dat voor ons de tocht verzorgt. Na de desinfectie en wat informatie voor aan boord gaan we weer de bus in richting zee. De boot ligt achter de branding al te dobberen. We bergen onze fotospullen goed op zodat er niets nat kan worden en dan gaan we door de branding naar de boot. Voordat we wegvaren zien we nog een hele grote vlucht ooievaars in de lucht cirkelen: mooi! We varen de zee op en gaan eerst kijken bij de uitloper die aan het land vast zit en op de staart van een walvis lijkt (goed te zien vanuit onze hotel kamer).

Hier dobberen we even rond, ondertussen zien we Brown Pelicans, Royal Terns en Sandwich Terns vliegen, dan varen we naar een rots in zee waar ook een Brown Pelican maar ook een Magnificent Fregatbird op zit; ook hier dobberen we even. Ineens is daar de blow van een humpbackwhale in de verte. Snel gaat de boot zijn richting op. Hij ademt steeds uit, komt even in beeld en dan is hij weer vijf minuten onder water. Dit doet hij een heel aantal keren. Moeilijk te fotograferen om op tijd voor het uitblazen te zijn. Misschien is een filmpje maken makkelijker en terwijl we daar mee stoeien is de walvis ineens aan de andere kant van de boot (onze kant) en je gelooft het niet maar hij komt voor een heel groot gedeelte uit het water, draait om en flats met een enorme waterverplaatsing klapt hij weer terug in het water. Wauw ik klik klik klik er op los en joepie ik heb hem vol in beeld.

De adrenaline giert door onze aderen want wat was hij dichtbij en wat gaaf. De pret is nog niet over, hij zwemt gelijk aan de boot mee en is echt heel dicht bij. Nog één keer komt hij boven en kromt zijn rug en dat is hij weg. Hij is nu zeker weer diep onder water dus varen wij verder naar whale eiland. Normaal gesproken wordt er hier gezwommen en gesnorkeld vanuit de boot maar het water is niet helder door de regen van de afgelopen dagen dus beperken we ons tot de vogels die hier in grote getale voorkomen. Magnificent Fregatebirds, Brown Pelicans en Brown Booby’s.
Als alternatief voor het niet kunnen zwemmen vaart de boot nog naar een paar grotten met een leuk doorkijkje. Op de terugweg zien we op het land ons hotel liggen.

Tegen 12 uur zijn we weer bij het strand. Wie wil zwemmen kan nog even een half uurtje de zee in maar de meeste blijven aan land, genieten van de zon en het prachtige uitzicht.

Na de lunch gaan we nog een uurtje vogelen maar door de hitte valt dit niet mee. We dalen af richting zee en spotten de Blue-crowned Manakin en hij heeft inderdaad een blauwe petje. Schattig hoor. Pieter vertelt over de Leaf cutting Ants. Als het gaat regenen laten ze massaal hun blaadjes vallen en rennen terug naar hun nest. We zien diverse gaten in de grond die rondom bezaaid zijn met afgesneden blaadjes dus…… Ook vertelt hij over de termieten waar we inmiddels overal nesten van gezien hebben.
Uiteindelijk komen we uit bij de zee, doordat het vloed is kan je alleen een rots op stappen en is er verder weinig te zien. Wij beginnen weer aan de klim naar boven pfffffff dat was zweten! 

Great Curassow, Crested Guan, Black-bellied Whistling-Duck, Muscovy Duck, Brown Pelican, Magnificent Frigatebird, Brown Booby, Laughing Gull, Royal Tern, Sandwich Tern, Little Blue Heron, Great Blue Heron, Yellow-crowned Night-Heron, Wood Stork, Spotted Sandpiper, Black Vulture, Turkey Vulture, Double-toothed Kite, Yellow-headed Caracara, Mangrove Swallow, Purple-crowned Fairy, Blue-throated Goldentail, Rufous-tailed Hummingbird, Ruby-throated Hummingbird, White-tipped Dove, Orange-chinned Parakeet, Scarlet Macaw, Red-lored Parrot, Black-throated Trogon, Fiery-billed Aracari, Black-mandibled Toucan, Golden-naped Woodpecker, Northern Barred Woodpecker, Cacoa Woodcreeper, Black-hooded Antshrike, Chestnut-backed Antbird, Masked Tityra, Blue-crowned Manakin, House Wren, White-throated Shrike-Tanager, Cherrie’s Tanager, Palm Tanager, Bananaquit, Great-tailed Grackle = 43 soorten vogels (totaal 228 soorten)

17 december 2021
En we hebben weer een reisdag. We besluiten om deze keer niet om 6 uur mee te gaan met de vroege vogel wandeling. We zijn wel al wakker maar doen lekker rustig aan. Om half 8 gaan we ontbijten en om half 9 zit iedereen weer in de bus. Het is vandaag niet heel ver rijden. Onderweg ziet Pieter een witte roofvogel vliegen dus de bus wordt direct langs de kant gezet maar dan zien we hem niet meer. We zien wel andere vogels op het land voor ons: Groove billed ani’s en Smooth billed ani’s ook leuk en er vliegen prachtige vlinders rond. Ineens komt de White-tailed Kite weer tevoorschijn en kunnen we hem bewonderen, het is een prachtige vogel. Dit was weer zo’n leuke verrassende stop.

We gaan weer verder totdat we de Scarlet Macaw’s zien vliegen. Snel de bus weer aan de kant en oh wauw nu zijn ze goed in beeld. Ze maken ruzie in de bomen en het is een uitbarsting van kleuren tussen de groene bladeren; prachtig. Pieter ziet een spuiter op zee en ja hoor twee walvissen heel in de verte en even later ook nog dolfijnen. Jeetje zeg elke keer hebben we leuke bijvangsten als we stoppen.

Tegen 13.00 uur zijn we bij het hotel: Hotel Villa Lapas in Tarcoles. We gaan meteen lunchen want om half 3 gaan we weer in de bus voor wederom een boot excursie.

Uit de reisbeschrijving: Parque Nacional Carara en Tarcoles gebied
Het gebied rond Parque Nacional Carara is ecologisch zeer interessant omdat het één van de laatste natuurlijke bossen beschermt op de overgangszone tussen het drogere noordwesten en nattere zuidwesten. Het zogenaamde overgangsbos bevat zowel soorten typisch voor het tropisch droge bos, die hun bladeren verliezen tijdens het droge seizoen, en altijdgroene soorten typisch voor het tropisch regenwoud. Wat vogelobservatie betreft is PN Carara één van de topbestemmingen in Costa Rica. Heel veel vogelsoorten typisch voor het droge noordwesten (Long-tailed Manakin, Black-headed Trogon, Rufous-and-white Wren, Turqoise-browed Motmot) bereiken hier immers hun meest zuidelijke grens terwijl soorten van het nattere zuidwesten (Baird’s Trogon, Orange-collared Manakin, Riverside Wren, Fierybilled Aracari) er hun meest noordelijke grens bereiken. Daarnaast bevat het gebied rond Carara een van de laatste gezonde populaties Scarlet Macaws in Costa Rica. Deze prachtige knalrode vogels kan je ‘s morgens vroeg en in de late namiddag zien overvliegen in lawaaierige groepjes. De Tarcoles rivier trekt enorm veel watervogels aan die heel makkelijk te zien zijn: verschillende reigersoorten en strandlopers, tot 5 soorten ijsvogels en White Ibis. De verkenning van het omliggende mangrovebos is ook een hele ervaring en levert vaak mooie waarnemingen op van onder meer de kleinste ijsvogel van het land: de American Pygmee Kingfisher.

Wauw deze vaartocht wordt ook weer een hele mooie. Er zijn heel veel watervogels in een prachtige omgeving en als specialiteit op het einde de Mangrove Hummingbird! Deze zeldzame Hummingbird komt alleen in enkele mangrove gebieden in CR voor en wij krijgen hem gewoon te zien! De vergezichten zijn ook magnifiek en de American Crocodile kijkt ons boos aan (tenminste zo lijkt het) en verdwijnt heel langzaam onder water. Iedereen is onder de indruk van de mooie omgeving en we krijgen er maar niet genoeg van. We zien een hele fluffie Prothonotary Warbler: om verliefd op te worden. Southern Lapwings komen in de vlucht voorbij en landen hoog op het gras. Jan zijn lievelingssoort krijgen we ook te zien al zien ze er hier wel heel anders uit de Double-striped Thick-knee (Griel-soort).

Als toetje gaat de zon mooi rood onder en besluiten we massaal dat we dit nog wel een keer mee willen maken. Op 4 na besluiten we de overgangsbos-wandeling van morgenmiddag te laten schieten voor nog een keer deze boottocht. We willen dan wel iets verder de mangrove in en dat kan natuurlijk geregeld worden.
Het eten is hier het minst van alle hotels die we tot nu toe gehad hebben en zeker de snelheid waarmee het keuze buffet wordt opgeschept! Na het eten weer meteen naar bed want morgen is het weer vroeg dat.

Great Curassow, Neotropic Comorant, Anhinga, Brown Pelican, Magnificent Frigatebird, Royal Tern, Bare-throated Tiger Heron, Green Heron, Tricolored Heron, Little Blue Heron, Great Egret, Great Blue Heron, Cattle Egret, Snowy Egret, Black-crowned Night Heron, Yellow-crowned Night-Heron, Boat-billed Heron, White Ibis, Roseate Spoonbill, Double-striped Thick-knee, Wood Stork, Southern Lapwing, Collared Plover, Wilson’s Plover, Semipalmated Plover, Black-necked Stilt, Whimbrel, Willet, Spotted Sandpiper, Semipalmated Sandpiper, Western Sandpiper, Least Sandpiper, Short-billed Dowitcher, Black Vulture, Turkey Vulture, King Vulture, Osprey, White-tailed Kite, Double-toothed Kite, Gray Hawk, Common Black-Hawk, Peregrine Falcon, Crested Caracara, Yellow-headed Caracara, Mangrove Swallow, Gray-breasted Martin, Sapphire-throated Hummingbird, Scaly-breasted Hummingbird, Rufous-tailed Hummingbird, Mangrove Hummingbird, White-winged Dove, Ruddy Ground-dove, Scarlet Macaw, Red-lored Parrot, Yellow-naped Parrot, Mangrove Cuckoo, Groove-billed Ani, Smooth-billed Ani, Black-headed Trogon, Slaty-tailed Trogon, Turquoise-browned Motmot, Ringed Kingfisher, Green Kingfisher, Fiery-billed Aracari, Black-mandibled Toucan, Golden-naped Woodpecker, Wedge-billed Woodcreeper, Black-hooded Antshrike, Dusky Antbird, Chestnut-backed Antbird, Broght-rumped Attila, Great Crested Flycatcher, Great Kiskedee, Social Flycatcher, Streaked Flycatcher, Tropical Kingbird, Blue-crowned Manakin, Swainson’s Thrush, House Wren, Prothonotary Warbler, Yellow Warbler, Gray-crowned Yellowthroat, Cherrie’s Tanager, Blue-black Grassquit, Summer Tanager, Red-winged Blackbird, Great-tailed Grackle = 81 soorten vogels (totaal 256 soorten)

18 december 2021
We kunnen al om 6 uur ontbijten en zijn dus vroeg klaar voor de wandeling door het overgangsbos van nationaal park Carara: een natuurparadijs vanwege de overgang tussen droog en nat regenwoud.

Het wordt een 3 uur durende wandeling die steeds warmer wordt. We zien niet heel veel soorten maar het is toch wel gaaf hoor. Pieter weet van ons steeds weer te boeien met verhalen over hoe bepaalde dingen werken in de natuur. De hitte is killing dus zijn we blij dat we vanmiddag weer kunnen gaan varen.

Na de lunch gaan we om 14.15 weer in de bus, eerst zetten we Pieter, Tom en An af bij een ingang van Parque Nacionaal Carara want zij willen niet nog een keer met de boot mee en wij rijden weer naar het vertrek punt van de boot. Het is beter weer dan gisteren en de kapitein  van de boot doet goed mee. Er zitten Royaal Sterns op een dode boom in de rivier, o jee wat een prachtig gezicht is dit. Ook heel veel aalscholvers nu, terwijl we er gisteren maar 1 gezien hebben. We gaan nu veel verder de mangrove in en zien ook weer nieuwe soorten. Ook weer de bijzondere Mangrove Hummingbird komt ruimschoots in beeld. Ik krijg hem nu ook redelijk op de foto.

We zien ook een Crab-eating Racoon slapen in een boom en later nog een. We hebben heel mooi de Yellow Warbler in beeld en het gele fluffie vogeltje (Prothonotary Warbler) van gisteren laat zich ook weer zien. Ook de common black Hawk. We zien een Visarend met prooi

en een Magnificant Frigatebird die een heerlijk visje afpakte van een andere vogel. Weer veel reiger soorten aanwezig en natuurlijk ontbreken de kingfishers ook niet. Een American Crokodile zwemt sneaky in het water en we zien bomen vol met witte reigers en witte Ibissen die zich klaar maken voor de nacht. Er vliegen massa’s Spotted Sandpipers laag over het water de mangrove uit. Ook zij gaan zich verzamelen voor de nacht.
We varen nog even richting de zee maar dan is het echt uit met de pret en tuffen we langzaam naar de aanleg steiger. Alweer een mooie dag voorbij!

Neotropic Comorant, Anhinga, Brown Pelican, Magnificent Frigatebird, Bare-throated Tiger Heron, Tricolored Heron, Little Blue Heron, Great Egret, Great Blue Heron, Cattle Egret, Snowy Egret, Black-crowned Night Heron, White Ibis, Roseate Spoonbill, Wood Stork, Semipalmated Plover, Black-necked Stilt, Whimbrel, Willet, Spotted Sandpiper, Sanderling, Least Sandpiper, Black Vulture, Turkey Vulture, King Vulture, Osprey, Gray-headed Kite, Common Black-Hawk, Zone-tailed Hawk, Bat Falcon, Peregrine falcon, Yellow-headed Caracara, Lesser Nighthawk, Mangrove Swallow,Stripe-throated Hermit, Scaly-breasted Hummingbird, Rufous-tailed Hummingbird, Mangrove hummingbird, White-winged Dove, Ruddy Groun-dove, White-tipped Dove, Ruddy Quail-Dove, Scarlet Macaw, Mangrove Cuckoo, Groove-billed Ani, Black-throated Trogon, Slaty-tailed Trogon, Blue-crowned Motmot, Turquoise-browned Motmot, Ringed Kingfisher, Belted Kingfisher, Amazon Kingfisher, White-whiskered Puffbird, Black-mandibled Toucan, Pale-billed Woodpecker, Tawny-winged Woodcreeper, Buff-throated Foliage-gleaner, Streak-chested Antpitta, Black-faced Antthrush, Greenish Elaenia, Ruddy-tailed Flycatcher, Ochre-bellied Flycatcher, Tropical Pewee, Great Kiskedee, Social Flycarcher, Streaked Flycatcher, Tropical kingbird, Blue-crowned Manakin, Red-capped Manakin, Rufous Piha, Wood Thrush, Clay-colored Thrush, Long-billed Gnatwren, Rufous-naped Wren, Mangrove Vireo, Philadelphia Vireo, Tawny-crowned Greenlet, Lesser Greenlet, Northern Waterthrush, Prothonotary Warbler, Tennessee Warbler, Yellow Warbler, American Redstart, Chestnut-sided Warbler, Blue-gray Tanager, Red-legged Honeycreeper, Summer Tanager, Great-tailed Grackle, Baltimore Oriole, = 94 soorten vogels (totaal 279 soorten)

19 december 2021
Vandaag weer een reisdag maar eerst nog even een vroege vogelwandeling om  6 uur. We horen de Spectacled Owl maar krijgen hem niet te zien. Er loopt een weggetje het bos in en oh oh wat is het hier mooi. We zien de Northern Water Thrush en aan het einde van de weg de Royal Flycatcher; een soort die een heel mooi kroontje kan opzetten maar helaas krijgen wij dat niet te zien. Het weggetje eindigt bij de rivier.

Na het ontbijt gaan we weer in de bus en op weg naar de middle of nowhere.

La Ensenada Lodge
La Ensenada Lodge ligt in Abangaritos, een klein gehuchtje aan de Golf van Nicoya in Guanacaste, de droogste streek van Costa Rica. De voornamelijk economische activiteit in deze streek is zoutwinning en veeteelt. De langorige runderen die je hier ziet zijn van het Zebou-ras; een ras dat beter tegen de droogte kan en ingevoerd is vanuit India. De oorspronkelijke vegetatie van deze streek is het tropisch droogbos; karakteristiek is dat bomen hun bladeren verliezen tijdens het lange droogseizoen van november t/m mei. Het is in deze periode dat ook de spectaculaire bloeiexplosies van een aantal typische bomen van het tropisch droogbos te bewonderen zijn. Voorbeelden zijn de “Carao”, (Cassia Grandis) , Saíno (Caesalpinia eriostachys) en de Golden Shower (Cassia fistula).

Onderweg stoppen we voor koffie, lunch en we gaan eruit om over de brug over de rivier te wandelen en de krokodillen te bekijken. Het is echt een toeristische attractie; tjeetje dat zijn we niet meer gewend!
Tegen drie uur zijn we bij de ingang van een grote hacienda, waar er een plaatselijke gids mee de bus in gaat, om op zoek te gaan naar nachtzwaluwen, uilen en typische moerasvogels. Nog amper uitgestapt wordt er al een kerkuil gespot. Aan de kant van de rivier zitten verscholen tussen de aarde, takjes en andere boomresten de nachtzwaluwen (Common Pauraque) verstopt. Wat een schutkleuren hebben deze vogels zeg, je moet echt heel goed kijken.

Er zitten nog meer kerkuilen in de bomen maar ook spechten (Hoffman’s Woodpecker) en we zien de wielewaal (Spot-breasted Oriole). Er staat een boerenkar met stoeltjes en een bankje erop klaar achter een trekker, we klimmen aan boord en als iedereen zit gaat we op pad. Super leuk om zo rondgereden te worden. Onderweg stoppen we en gaan we het bos in en scoren dan toch vandaag nog de Spectacle Owl die we vanmorgen wel hoorden maar niet konden vinden. Ook zitten er een heleboel brulapen in de bomen en een prachige Harris’s Hawk die speciaal voor ons op een paaltje gaat zitten om zich te laten bewonderen. We eindigen de tocht bij een moerasachtig gebiedje waar we een purperkoet zien wegschieten die verder niet meer in beeld komt. In het moeras zitten duizenden fluiteenden (Black-bellied Whistling-Duck) en als er een roofvogel (snail kite) aankomt gaat alles massaal de lucht in of zou het door ons gekomen zijn? Er zijn ook Blue-winged Teals en als die zich naar de zon keren zie je hun prachtige blauwe vleugels. Het is echt een feestje hier om op de kar of het heuveltje te staan en te genieten van de ondergaande zon, de vogelgeluiden en de vele watervogels die je in één beeld kan zien.

De doelvogel van deze locatie, de Jabiru (grote ooievaar), laat zich helaas niet zien.
De zon gaat prachtig onder, tjonge wat een geweldig mooie middag was dit. We gaan pas terug als de zon al onder is, scoren op de valreep nog de Orange-chinned Parakeets in een boom waar we langs rijden. In het donker rijden we naar ons hotel waar we om 19.00 uur pas aankomen. 

Crested Guan, Black-bellied Whistling-Duck, Muscovy Duck, Blue-winged Teal, Neotropic Comorant, Anhinga, Brown Pelican, Magnificent Frigatebird, Laughing Gull, Royal Tern, Bare-throated Tiger Heron, Green Heron, Tricolored Heron, Little Blue Heron, Great Egret, Great Blue Heron, Cattle Egret, Snowy Egret, Black-crowned Night Heron, Boat-billed Heron, White Ibis, Glossy Ibis, Roseate Spoonbill, Limpkin, Wood Stork, Black-necked Stilt, Whimbrel, Willet, Spotted Sandpiper, Northern Jacana, Purple Gallinule, Black Vulture, Turkey Vulture, Osprey, Harri’s Hawk, Snail Kite, White-tailed Kite, Broad-winged Hawk, American Kestrel, Bat Falcon, Crested Caracara, Yellow-headed Caracara, Barn Owl, Spectacled Owl, Common Pauraque, Barn Swallow, Scaly-breasted Hummingbird, Cinnamon Hummingbird, Rock Pigeon, White-winged Dove, Common Ground-Dove, Orange-chinned Parakeet, Scarlet Macaw, Blue-crowned Motmot, Groove-billed Ani, Turquoise-browned Motmot, Ringed Kingfisher, Green Kingfisher, White-wiskered Puffbird, Hoffmann’s Woodpecker, Black-mandibled Toucan, Dusky Antbird,Sulpher-rumped Flycatcher, Royal Flycatcher, Great Kiskedee, Streaked Flycatcher, Tropical Kingbird, Blue-crowned Manakin, Clay-colored Thrush, Rufous-naped Wren, Northern Waterthrush, Buff-rumped Warbler, Red-winged Blackbird, Great-tailed Grackle, Spot-breasted Oriole = 75 soorten vogels (totaal 295 soorten)

20 december 2021
Als we wakker worden zien we pas waar we zijn en dat blijkt een hele mooie plek te zijn. Hacienda La Ensenada` is een nationaal wild & fauna reservaat met uitzicht op de Golf van Nicoya en de bergen in de verte erachter. We gaan nog voor het ontbijt op zoek naar de klokvogel want die wordt de laatste dagen hier gehoord dus moet het niet heel moeilijk zijn om hem te vinden. Ook weer zo’n vogel waar je alleen van kon dromen dat je hem ooit zou zien! Hij zit er echt en we krijgen hem goed in beeld, genietend van het geluid staan we helemaal hieper filmpjes te maken. We gebruiken ons opzetstuk voor de telefoon op de telescoop en dat werkt perfect. Later als we de heuvel zijn afgedaald zien we de Three-wattled Bellbird nog een keer maar dan een stuk dichterbij.

Het is nog een jonge vogel want hij heeft maar kleine wattles. Dit zijn een soort wormvormige aanhangsel rond zijn bek die heen en weer slingeren als hij beweegt. Je kan hier goed zien hoe waanzinnig wijd hij zijn bek open kan doen. Hij haalt het geluid uit zijn tenen lijkt het wel! Ook horen we steeds de Ferruginous Pygmy-owl, een heel klein uiltje dat we ook in beeld krijgen. Hij maakt aardig wat geluid voor zo’n kleine uil. Hij zit lekker te poetsen in de boom dus iedereen krijgt ruim de tijd om hem te bewonderen.

Na het ontbijt gaan we met een aantal nog vogelen rondom de hacienda, er is veel te zien maar het is wel bloody hot. Eerst gaan we richting de baai waar we natuurlijk nog wat watervogels kunnen scoren. We lopen terug richting de boom waar de White-necked Puffbird mooi in beeld komt. De Rufous-naped Wren die druk is met het maken van een nestje is ook een mooie waarneming. De Scissor-tailed Flycatcher is ook een prachtig vogeltje alhoewel hij wel ver weg zit maar toch goed te zien door de telescoop. Op het eind horen we weer de pygmy uil en zien we hem ook weer in de boom zitten. Als we in de schaduw van de lodge in een luie stoel neerploffen en net aan wat rust denken toe te komen komt de tuinman ons halen en wauw die heeft wel een heel mooie uil gevonden. In een boom vlak bij de lodge zit de Pacific Screech-Owl.

Omdat het zo warm is gaan we niet direct na de lunch al op stap maar kunnen we nog even lekker genieten van het zwembad. Voor het eerst deze vakantie even niet onderweg of bezig zijn maar lekker even drijven in het water en genieten!

Om drie uur, als de ergste hitte er af is gaan we naar de zoutpannen die zo’n 10 minuten rijden verderop liggen. Op de dijkjes tussen de verschillende veldjes staan een heleboel Plevier soorten en ook Steltkluten. Helaas staat het licht een beetje verkeerd zodat je aan de ene kant van de zoutpannen niet zoveel kan zien. Het is er ook nog erg warm. We besluiten maar een stukje te gaan wandelen en lopen richting een watertje. Onderweg zien we een mooie rode libel en prachtige vlinders.

Aan de overkant van het watertje tussen het heldergroene riet staat een prachtige purperkoet in de zon te shinen. Ver weg maar door het kleurcontrast mooi te zien. Als we terug zijn bij de zoutpannen zien we een Wilson’s Plover een soort die wij nog niet eerder gezien hadden maar wel heel veel op zijn soortgenoten lijkt hoor!
Tijdens het wachten op de rest van de groep vliegt er een Smelleken over de zoutpannen en dat brengt nogal wat paniek onder de aanwezige pleviertjes die dus massaal de lucht in gaan. Dit is natuurlijk een prachtig gezicht! Als de zon onder gaat keren we terug naar de hacienda en gaan we nog even lekker relaxen en terugdenken aan de mooie dag die we gehad hebben.

Muscovy Duck, Lesser Scaup, Neotropic Comorant, Brown Pelican, Magnificent Frigatebird, Laughing Gull, Caspian Tern, Royal Tern, Tricolored Heron, Little Blue Heron, Great Egret, Great Blue Heron, Cattle Egret, Snowy Egret, Yellow-crowned Night-Heron, Boat-billed Heron, White Ibis, Roseate Spoonbill, Wood Stork, Black-bellied Plover, Wilson’s Plover, Semipalmated Plover, Black-necked Stilt, Whimbrel, Willet, Greater Yellowlegs, Spotted Sandpiper, Ruddy Turnstone, Surfbird, Semipalmated Sandpiper, Western Sandpiper, Northern Jacana, Purple Gallinule, Black Vulture, Turkey Vulture, Osprey, Crane Hawk, Common Black-Hawk, Merlin, Crested Caracara, Pacific Screech Owl, Ferrugnous Pygmy-Owl, Mangrove Swallow, Barn Swallow, Cinnamon Hummingbird, Red-billed Pigeon, White-winged Dove, Inca Dove, Orange-fronted Parakeet, White-fronted Parrot, Yellow-naped Parrot, Groove-billed Ani, Squirrel Cuckoo, Black-headed Trogon, White-necked Puffbird, Hoffmann’s Woodpecker, Northern Beardless-Tyrannulet, Yellow-olive Flycatcher, Scissor-tailed Flycatcher, Great Crested Flycatcher, Brown-crested Flycatcher, Great Kiskedee, Tropical Kingbird, Masked Tityra, Rose-throated Becard, Three-wattled Bellbird, White-throated Magpie-Jay, White-lored Gnatcatcher, Rufous-naped Wren, Northern Waterthrush, Yellow Warbler, Summer Tanager, Red-winged Blackbird, Great-tailed Grackle, Streak-backed Oriole, Baltimore Oriole, Montezuma Oropendola, Yellow-throated Euphonia, Scrub Euphonia, Purper Gallinule
= 79 soorten vogels (totaal 318 soorten)

21 december 2021
We gaan voor een laatste keer mee met de vroege vogelwandeling nu het nog kan. We moeten vandaag op tijd terug richting San Jose omdat we ons toch nog moeten laten testen voordat we met het vliegtuig mee mogen. De wandelpret duurt niet lang want ik glij onderuit als we een piepklein dijkje af willen en heb een aardige beschadiging aan mijn been en arm. Gelukkig breek ik niets en blijft het bij schaafwonden die toch wel even gemeen zeer doen. Het is fijn dat ik in de bus een goede plaats kan kiezen en mijn been tijdens het reizen omhoog kan liggen want de reis duurt erg lang vandaag. Er wordt veel aan de weg gewerkt en er zijn veel mensen onderweg vanwege de kerstvakantie.
Er is om 13.00 uur afgesproken bij het laboratorium voor de PCR-test en om 12.55 staan we voor de deur; nog precies op tijd. Binnen drie kwartier is iedereen getest en kunnen we gaan lunchen. Ook rond en in de stad is het erg druk en pas om vijf uur ’s middags zijn we bij ons laatste hotel: Hotel Bougainvillea dat een half uur rijden van het vliegveld af ligt. De tuin rondom het hotel is prachtig en erg aantrekkelijk voor vogels en vlinders. Helaas moet het tot morgenochtend wachten om er van te genieten want het is inmiddels donker geworden.

Het hotel is gesticht door een Nederlander en dat is op sommige plaatsen goed te zien; er hangt een Friese staartklok in de hal en diverse schilderijen laten Hollandse taferelen zien. De bediening is keurig maar toch is zo’n “stads” hotel heel anders dan de lodges van de afgelopen twee weken en gaan we in een grote (nogal ongezellige) eetzaal aan ons laatste diner. Voordat we gaan eten verzamelen we in een apart zaaltje waar we met elkaar terugblikken op de afgelopen reis. Leuk om te horen wat de anderen hun favoriete moment vonden en hun favoriete dier. Mijn moment was (buiten de quetzal om natuurlijk maar daar waren we voor gekomen) die enorme Humpbackwhale die vlak bij de boot uit het water kwam. De uil bij de Ensenada-lodge, die we zo goed konden zien en bewonderen staat ook hoog op mijn lijstje maar eigenlijk was de hele reis fantastisch en zijn er zoveel mooie momenten om op terug te kijken dat ik blij ben dat in deze tijd het mogelijk is geweest om deze reis te maken.
Ook Pieter Westra wordt namens ons allemaal heel hartelijk bedankt voor zijn geweldige inzet, kennis en aandacht. Een betere gids hadden we ons niet kunnen wensen.

Black-bellied Whistling-Duck, Magnificent Frigatebird, Royal Tern, Bare-throated Tiger Heron, Green Heron, Great Egret, Cattle Egret, Snowy Egret, Roseate Spoonbill, Spotted Sandpiper, Black Vulture, Turkey Vulture, Crane Hawk, Crested Caracara, Yellow-headed Caracara, Pacific Screech-Owl, Ferruginous Pygmy-Owl, Rufous-tailed Hummingbird, Cinnamon Hummingbird, Rock Pigeon, Red-billed Pigeon, White-winged Dove, Orange-chinned Parakeet, White-fronted Parrot, Groove-billed Ani, Squirrel Cuckoo, Black-headed Trogon, Hoffmann’s Woodpecker, Lineated Woodpecker, Scissor-tailed Flycatcher, Brown-crested Flycatcher, Great Kiskedee, Social Flycatcher, Tropical Kingbird, Masked Tityra, White-throated Magpie-Jay, Clay-colored Thrush, Rufous-naped Wren, Yellow-throated Vireo, Stripe-headed Sparrow, Yellow Warbler, Summer Tanager, Eastern Meadowlark, Melodious Blackbird, Great-tailed Grackle, Streak-backed Oriole, Baltimore Oriole = 46 soorten vogels (totaal 321 soorten)

22 december 2021
We gaan toch voor het ontbijt nog een keer met de vroege vogelwandeling mee en zijn benieuwd naar de uitslag van de PCR-test. Het is eerst een beetje verwarrend maar dan blijkt de uitslag bij Pieter in de spambox te zitten nu komt snel het verlossende woord dat we gelukkig allemaal negatief zijn en gewoon naar huis mogen vliegen.
In de tuin is het een feestje om rond te lopen. Prachtige bloemen, mooie bomen en heeeeel veel vogels.

Er komen waarachtig nog vijf nieuwe soorten voor die we niet eerder gezien hadden. Het is nog één keer genieten van de kleuren, de geuren, de vogels en elkaars gezelschap.
Om vier uur s’middags vliegen we naar huis!

Grayish Saltator, Rufous-capped Warbler, Rufous-browed Peppershrike, Plain Wren, Brown Jay = totaal 326 soorten!