Onze eigen: Beleef de Lente……

Vanaf 21 februari zijn we getuige van het bouwen van een zwanennest vlak voor ons keukenraam. Dagelijks is te zien hoe het nest vorm krijgt en hoe er samengewerkt wordt door pa en ma zwaan. Fascinerend om te zien en je zou er wel de hele dag bij willen blijven……..

zwaan-1
21 februari: er zijn al wat grassprietjes strategisch neergelegd in de afgelopen dagen maar de zwanen zijn nog veel weg!
zwaan-2
27 februari: het nest krijgt steeds meer vorm, de zwanen scharrelen nu dagelijks rond en zijn druk bezig om nuttige materialen voor hun nest te verzamelen
zwaan-3
ook takjes worden gebruikt…..
zwaan-4
en verse blaadjes…..
zwaan-5
4 maart: ze zijn steeds vaker samen te zien en sjouwen heel wat af terwijl het nest steeds groter wordt.
zwaan-6
nog maar een takje hier……
zwaan-7
wat zacht riet is ook lekker…..
zwaan-11
tsja het is hard werken hoor zo’n nest bouwen!
zwaan-8
7 maart: ze past er inmiddels al helemaal in dus hoelang zal het nog duren voordat het eerste ei komt?
zwaan-9
wel heel waakzaam!
zwaan-10
9 maart: het lijkt er op dat het nest klaar is……
zwaan-13
11 maart: Joepie het eerste ei is er!
zwaan-17
12 maart: daar ligt ze dan….het grote wachten is begonnen. Het broeden duurt tussen de 30 en 40 dagen! Er wordt nog steeds gewerkt aan het nest ondanks dat er al eieren in liggen. Dagelijks komt de man even kijken maar het grootste gedeelte van de dag ligt ze heerlijk te slapen op haar nest.
zwaan-16
16 maart: Als ze even van haar nest af gaat worden de eieren helemaal afgedekt…….
zwaan-15
16 maart: o jee…….niet gewenst bezoek!
zwaan-18
25 maart: de hele week is ze nog vrij veel van het nest geweest maar sinds woensdag lijkt het er op dat alle eieren er zijn en het definitieve broeden is begonnen. Het zal waarschijnlijk in de week van Koningsdag zijn dat de eieren uit gaan komen. We zijn benieuwd en wachten rustig af.
zwaan-19
31 maart: Moeder zwaan is van het nest als ik thuis kom dus kan ik snel even kijken hoeveel eieren er zijn………..en nu maar weer wachten……
zwaan-20
5 April: er wordt heel wat af gepoetst en alle veertjes die vrij komen gaan in het nest tussen de eieren, als ze dan weer op alle eieren wil gaan liggen duurt het even en worden de eieren eerst weer goed gelegd en dat ziet er best raar uit een zwaan zonder lange nek en snavel…..!
zwaan-21
14 april: Pa en Ma zijn druk, ze blijven maar aan het nest werken……waarschijnlijk zijn ze net zo ongeduldig als wij!

 

zwaan-22
14 april: hard werken zo’n nest met 6 eitjes onderhouden…..
zwaan-24
17 april; poetsen poetsen en nog eens poetsen…..
zwaan-25
17 april; maar waar zijn de andere 3 eieren gebleven?????
zwaan-26
26 April: en toen was er nog maar 1 ei……wat is er aan de hand?
zwaan-27
Ik hoop maar dat het goed komt; misschien liggen de andere eieren wel verstopt?

28 April: vandaag nog eens goed de zwanen geobserveerd maar ik denk dat de eieren gewoon heel goed verstopt liggen in het nest. Inmiddels is het bijna 30 dagen geleden dat het laatste ei is gelegd dus de kleine zwaantjes kunnen ieder moment uit hun ei komen…..spannend hoor!

zwaan-28
3 mei : als we ’s morgens de luxaflex naar beneden doen is dit het beeld. Geen vrouwtje op het nest en de man er al wakend naast….waar is het vrouwtje? Boodschappen doen, wassen, plassen…je weet het niet! Hopelijk komt ze snel weer terug.
zwaan-29
3 mei: het nest wordt geteisterd door mieren en zo ook moeder zwaan zelf….dit is waarschijnlijk ook de reden geweest dat wij dachten dat ze steeds maar aan het poetsen was!
zwaan-31
Ze hapt de mieren er af…..heel vervelend!

Er vindt breed overleg plaats in de straat…wat zouden we kunnen doen om de zwaan te helpen? We weten het niet. Volgens een van de buurmannen broed de zwaan 38 dagen en dat zou betekenen dat a.s. maandag 9 mei het ei of de evt. de verstopte eieren uit zouden moeten komen. Helaas; het loopt slecht af met dit broedsel! Er komen geen kleine zwaantjes en nu op 18 mei ligt het nest met het ene ei er verlaten bij……..jammer!

Geef een antwoord