Verliefd op de steltkluut!

Dinsdag 18 april

Ook vanmorgen weer een ochtendwandeling voor het ontbijt. Vandaag beklimmen we het fort en genieten we van het prachtige uitzicht en de zonsopkomst. Boven bij het fort zie ik voor het eerst de blauwe ekster; jeetje zeg die is mooi!

Trujillo wordt ook wel de stad van de Conquistadores genoemd. Het is een oude stad gebouwd op een granieten heuvel. Boven op de top staat een voormalig Moorse burcht vanwaar je een mooi zicht hebt op de stad. Trujillo heeft zijn rijkdom te danken aan de Conquistadores, de veroveraars van ‘de nieuwe wereld’. Het is de geboorteplaats van twee grote veroveraars Francisco de Pizarro en Francisco de Orellana. Pizarro was de veroveraar van Peru en ontdekker van het legendarische Inca-keizerrijk in 1532. Orella ontdekte de Amazone. Maar uit de stad en andere plaatsen in Extramadura komen nog heel veel andere veroveraars vandaan. Trujillo is een niet al te grote stad en heeft het oude karakter van een conquistadoren-stad behouden. Het heeft vele mooie oude gebouwen, 16e- en 17e eeuwse adellijke paleizen, gecombineerd met een uitbundige vegetatie, castussen, palm-, olijf-en sinaasappelbomen en magnolia’s. Het heeft een gezellig centrum en overal zie je, net als elders in Extremadura, vele ooievaars.

Net buiten de stad ligt een stuwmeer; Embalsa de Albuera en hier maken we vandaag onze eerste stop. Er zitten in dit meer, precies aan de kant waar wij gaan staan, allemaal steltkluten. Oh oh wat zijn dit een mooie beestjes. De lange poten maakt ze fragiel en teder om te zien. Ik ben verliefd. Dit zijn echt de mooiste steltlopers die er bestaan. Het is maar goed dat we geen fotorolletjes meer hebben want ik kan gewoon niet stoppen met fotograferen. Gelukkig komt er ineens een kuifkoekoek aangevlogen en dat leidt af want die zie je namelijk ook niet iedere dag. We moeten toch weer verder want vandaag gaan we wandelen in de Sierra de Montánchez. Het wandelen hier is zeer aangenaam omdat het grootste gedeelte door het bos heen gaat. Alleen het eerste stuk is in de brandende zon. Er zitten hier veel soorten die ook in Nederland voorkomen. Het vinden van de vogels die gehoord worden is het leukste in zo’n bos. We kakelen er dan ook vrolijk op los om elkaar aan te wijzen waar we iets zien. De kleine bonte specht is echt wel heel mooi evenals de Iberische staartmezen die we tijdens de lunch zien. Er staan hier ook hele mooie plantjes zoals de kuifhyacint, zonneroos, wilde iris, stekelbrem en een enkele orchidee waar we de naam niet van weten. We zijn ongeveer drie uur onderweg geweest dus rusten we eerst nog even uit, tussen de bomen, met de rest van de lunch die vandaag vergezeld ging van een heerlijke aardappelsalade.

We rijden naar het Embalsa de Guadiloba, een groot stuwmeer waar we wel 100 koereigers op de dam zien zitten. Verder is het meer leeg en ook aan de randen van de oevers zit vandaag helemaal niets. Het mooiste zijn de zwarte wouwen die met een aantal aanwezig zijn. We zien ook een monniksgier aan de overkant van het water zitten en op het hek komt een klapekster mooi zitten zijn. Ik probeer de kuifleeuwerik te benaderen om zo een mooi portretje te kunnen maken want we zien ze wel veel maar ze zijn wel erg bewegelijk. Als we al weer op de terugweg zijn heeft Jan mazzel en krijgt hij aan zijn kant van de bus prachtig de hop in beeld en deze zet ook nog eens zijn kam omhoog; jaloersmakend momentje! Aan het einde van het pad als we net de weg op willen draaien en we moeten wachten op het andere busje zit er een kalanderleeuwerik met zijn bek vol wormpjes en larfjes en hij blijft geduldig zitten voor de foto! We rijden naar Santa Marta de Magasca en hier zijn ook weer steppen en hopen we natuurlijk weer op de grote of kleine trap. Ik zie als eerste de grote trap en ze zijn met meerdere. Ook nu weer ver weg maar met de telescoop toch wel goed te zien.

We hebben vandaag 76 soorten gezien en mijn soort van de dag was natuurlijk de steltkluut.

wilde eend, krakeend, dodaars, fuut, koereiger, blauwe reiger,ooievaar, vale gier, monniksgier, slangenarend, dwergarend, rode wouw, zwarte wouw, buizerd, torenvalk, kleine torenvalk, meerkoet, grote trap, steltkluut, rotsduif, turkse tortel, kuifkoekoek, dwergooruil, gierzwaluw, vale gierzwaluw, hop, bijeneter, scharrelaar, kuifleeuwerik, theklaleeuwerik,  kalanderleeuwerik, rotszwaluw, boerenzwaluw, roodstuitzwaluw, huiszwaluw, witte kwikstaart, zwarte roodstaart, roodborsttapuit, merel, graszanger, cettiszanger, koolmees, Iberische klapekster, roodkopklauwier, blauwe ekster, ekster, kauw, raaf, zwarte spreeuw, huismus, Spaanse mus, vink, putter, Europese kanarie, grauwe gors, kleine plevier, oeverlopen, kokmeeuw, houtduif, koekoek, kleine bonte specht, draaihals, roodborst, blauwe rotslijst, zwart kop, kleine zwartkop, winterkoning, pimpelmees, staartmees, boomklever, boomkruiper, wielewaal, kneu, groenling, kleine mantelmeeuw.

Geef een reactie