Met mijn nieuwe camera op stap………

17 juni 2016

Vandaag is het dan zover! Een geluksgevoel stroomt door mij heen als ik op weg ga met mijn nieuwe camera de Canon EOS 80D. Als een kind zo blij en ik kan ook nog niet helemaal bevatten dat deze camera echt van mij is en ik er mee doen kan wat ik wil. Ik besluit om eerst even langs het Spookverlaat te rijden en daarna naar het Buytennpark te gaan in Zoetermeer omdat ik daar laatst een leuke blog over heb gelezen van iemand die heel enthousiast vertelde over alle vogels die daar te zien zouden zijn. De weersvoorspelling is er een van af en toe een bui maar daar laat ik mij vandaag niet door weerhouden.

website luchtAls ik net voorbij “Jeu de Boer” gereden ben zie ik een biddende Torenvalk boven het weiland staan. Ik stop de auto, haal mijn fototoestel snel uit mijn tas, spring de auto uit en als ik net de eerste foto heb gemaakt duikt hij het gras in en vliegt hij met een muis in zijn poten naar het dichts bijzijnde paaltje waar hij gaat zitten eten. Lucky me! Ik schroef snel de 100-400 mm lens op het toestel en ga aan het fotograferen en wordt heeeeeel blij van het resultaat!

website torenvalk met prooi
Torenvalk met prooi

website torenvalk met prooi-2

website torenvalk zonder prooi

Als hij een tijdje heeft gegeten van de muis valt deze ineens van het paaltje en kijkt hij verbaasd naar beneden…….blijkbaar is er eten genoeg te vinden want meteen daarna vliegt hij weg! Wauw wat een fantastische ervaring was dit! Voor mij was de ochtend al geslaagd en ik had de neiging om meteen naar huis te rijden en de foto’s op de laptop te gaan bekijken en Jan te appen wat ik gezien had……toch maar niet gedaan en naar Zoetermeer gereden.

website bordDit park ligt bij de skibaan. Het westelijke deel is ontstaan na 1980 als puinstortplaats. De puinheuvels werden afgedekt met grond en omgevormd tot natuurlijk ogende heuvels. Het oostelijke deel is het oudste deel en werd aangelegd als wijkpark voor de aangrenzende wijk Buytenwegh. Het park is ruim 100 hectare groot.

Ik ben benieuwd en ga via een veerooster het gebied in. Het blijft een uitdaging voor mij omdat ik niet zo’n goed richtingsgevoel heb maar ik begin gewoon te lopen en zie het wel. De skibaan steekt overal boven uit en ik weet dat daar ongeveer mijn auto staat! Al snel zie ik waarom er een veerooster is; er liggen prachtige runderen midden op het bospad en die hebben ook een kalfje.

website kalfjeIk loop verder en wat mij verbaasd is dat ik eigenlijk helemaal niet zo veel vogels hoor of zie. Het is wel een afwisselend gebied met eerst een bos gedeelte en daarna een open stuk waar prachtige verschillende soorten wilde bloemen staan. Helaas weet ik hier de namen niet allemaal van maar mooi is het wel.

website rietorchis
orchis soort

website bloemOp deze wilde bloemen zitten natuurlijk ook allerlei insecten en vlinders. Ook de heuveltjes staan vol met grassoorten en allerlei wilde bloemen.

website vlinder
gehavende Atalanta (Vanessa atalanta)
website vlinder 2
Bruin zandoogje (Maniola jurtina) (?)

website vlinder 3 website lieveheersbeesje website lieveheersbeesje 3 website lieveheersbeesje 2 website insectHet is een uitdaging om zo scherp mogelijke foto’s te maken en ik puzzel heel wat af met sluitertijden, diafragma’s en iso instellingen…..pffffff het is echt nog niet zo eenvoudig maar genieten is het wel. Je wilt niet weten hoeveel foto’s ik van onderstaande bromvlieg soort heb gemaakt voordat hij scherp was en nu zelfs twijfel ik nog of hij wel goed genoeg is om hier neer te zetten

website strontvlieg
ik denk de Groene vleesvlieg (Phaenicia sericata)

Maar goed; ik kwam dus eigenlijk voor de vogels maar die laten het goed afweten vandaag. Ik hoor soms wel wat fluiten maar het is niet echt wild. Net als ik bedenk dat ik naar huis ga zie ik vanuit mijn ooghoek bij een aantal bosjes iets heen en weer vliegen……en het zijn ook niet zomaar vogeltjes het blijken een paar Kneutjes te zijn.

website kneutje
het blijken Kneutjes te zijn….

Ik zie tenminste een roodachtige borst en pak snel even de app erbij om zeker te weten dat ik het goed hebt.

website knue vrouw-2
Kneu vrouwtje
website kneu man-3
Kneu mannetje

Jeetje die heb ik eigenlijk nog nooit zo goed kunnen zien en ze blijven ook nog best even zitten zodat ik ze mooi kan fotograferen. Ik loop met een grote glimlach terug richting de auto door het bosje en hoor dan ineens spechten (waar zo’n vogel vakantie in Letland al niet goed voor is geweest), ik kijk omhoog en ja hoor daar zit een prachtig exemplaar vlak boven mijn hoofd.

website specht
(jonge) Grote bonte specht

Ik denk dat het nog een jonkie is, maar mooi is hij wel! Er vliegen er meer rond maar met deze was ik al meer dan tevreden en het is een mooie afsluiting van een enerverend ochtendje.

Als ik thuis de foto’s aan het bekijken ben zie ik er nog een hele leuke tussen zitten……..

website humor

 

 

Geef een reactie