Twee keer naar de Groene Jonker!

25 + 26 juni 2016

Toch wel lekker zo’n weekend zonder afspraken, lekker doen waar je zin in hebt; dit is voor ons samen de natuur in. De keuze valt deze keer op de Groene Jonker, dit ligt vlak bij de Nieuwkoopse plassen. Het is een waterrijk natuurgebied met een grote plas, ruisende rietkragen en natte graslanden.  Het verbindt de Nieuwkoopse plassen met de Vinkeveense plassen. Ik heb gelezen dat daardoor planten en dieren meer ruimte krijgen om te overleven. Doordat de waterstanden in de Groene Jonker meer natuurlijk zijn, is het gebied geschikt voor vogels die in de Nieuwkoopse Plassen minder ruimte krijgen. In veel Nederlandse moerasgebieden is sprake van een vast waterpeil. De waterstanden in de Groene Jonker wisselen per seizoen; hoog (dus nat) in de winter en laag (dus droog) in de zomer. Een natuurlijk waterpeil zorgt voor jonge, vitale rietlanden.

We bekijken even Buienalarm en ze geven voorlopig geen regen op in Hazerswoude dus gaan we richting Nieuwkoop. Helaas voor ons hebben we niet verder gekeken op de buienalarm dan Hazerswoude want in Zevenhoven, waar de ingang van het gebied ligt, begint het te regenen als we 100 meter gelopen hebben. Balen en dus maar terug naar de auto want ik laat natuurlijk niet mijn mooie nieuwe camera nat regenen. ’s Avonds maken we een hele studie van het weer rondom Nieuwkoop en komen we tot de conclusie dat we zondagmorgen vroeg nog een keer terug kunnen gaan en het dan waarschijnlijk droog zal blijven!

website bordWe gaan de rondwandeling van 3,3 km lopen, niet heel ver maar we weten inmiddels dat je al vogelend daar een aardig tijdje over kan doen. Het is echt een prachtig gebied en een aanrader om een keer naar toe te gaan. We genieten niet alleen van de vogels maar ook van de vlinders, rupsen, bloemetjes, vergezichten en in dit geval het heerlijke rustige weer.

We horen al meteen de Rietgors en de Rietzanger kabaal maken.

website rietzanger
De Rietzanger laat zich goed horen maar ook zien gelukkig!
website rietgors
De Rietgors laat zich wat moeilijker fotograferen met zijn zwarte kop. Er zitten er veel maar de meeste foto’s pakken niet mooi uit.

Ook zien we dus vlinders en een hele mooie grote rups.

website vlinder
kleine vos (Aglais urticae)
website rups
ik denk de rups van een Atalanta maar ga nog even verder zoeken….
website atalanta
atalanta (Vanessa atalanta)
website snor
Snor van verre al te horen en hij blijft gaan….

En dan horen we een constant rrrrrrrrrrrrrrrrr geluid en ik ben trots op mezelf dat ik de Snor herken maar waar zit hij dan…….ja hoor; gewoon mooi boven in een rietstengel!Nog nooit zo goed kunnen zien, wel vaker gehoord. Hij ziet er niet echt heel spectaculair uit maar toch wel leuk om hem nu eens goed te kunnen bewonderen.

Er vliegt een lepelaar over, die schijnen hier ook te broeden

website lepelaar
overvliegende Lepelaar

en we zien Visdiefjes en we komen erachter dat die ook biddend stil in de lucht kunnen staan!

Genieten dus. Op een gegeven moment komen we bij een stuk waar veel distels in bloei staan. Het was mij al eerder opgevallen dat deze ook vaak onder de luizen zitten en dat er dus vaak lieveheersbeestjes op zitten. Zo ook hier!

website lieveheersbeesjes
Deze hebben het heel knus!
website insect
Citroenpendelzweefvlieg ( Helophilus trivittatus)
website uitzicht
Mooi Nederland!

Het was genieten en na twee uren struinen zijn we onderhand wel aan koffie toe. We rijden richting Nieuwkoop en vinden daar een cafeetje dat op de vroege zondagmorgen al open is. Omdat we nog geen zin hebben om naar  huis te gaan rijden we nog even naar het Zaanse Rietveld om daar een rondje te lopen.

website waterbloem
Zwanebloem (Butomus umbellatus)
website grote egelskop
Grote egelskop (Sparganium erectum)

Door de hoge waterstand zijn er momenteel weinig watervogels aanwezig en we zien alleen aan het einde van de wandeling jonge Puttertjes en dat is dan wel weer even leuk.

website jonge putter 2
Deze kijkt verbaasd naar zijn pootjes dat hij op zo’n dunne draad kan blijven zitten!
website jonge putter
Dit is echt een poepie, nog helemaal donzig en in elkaar gedoken op een tak zit hij te wachten tot zijn ouders met eten terug komen!

Een mooie zondagochtend waar we de rest van de week weer op kunnen teren!

Geef een reactie